Біохімічний профіль доношених новонароджених з різною дотацією протеїнів на тлі лікування критичних захворювань перинатального періоду - Анікін, Іван Олександрович; Anikin, I. O. (My University, 2023)
Вивчення впливу підвищеної дотації протеїнів та L-карнітину у доношених новонароджених із критичними захворюваннями, на біохімічний профіль та покращення результатів інтенсивної терапії є важливим питанням. Мета роботи: оцінка впливу підвищеної дотації L-карнітину та білку на фізичний розвиток та біохімічний профіль новонароджених які перебували в критичному стані. Матеріали та методи. Досліджено показники життя 59 доношених дітей, яких рандомним шляхом поділено на дві групи. Перша група (n = 30) отримувала стандартне харчування молоком матері або формулою, друга група (n = 29) отримувала фортифікований білковою добавкою харчовий продукт та дотацію L-карнітину протягом перебування у лікарні. Результати. Немовлята обох груп мали статистично рівнозначні характеристики на початку дослідження. На тлі більшого споживання білків, кількість небілкових калорій на 1 г білку в групі дослідження склала 28,68 ккал/кг/ добу (27,50; 29,80), проти показника групи стандартного харчування 42,37 ккал/кг/добу (41,60; 38,00), при U = 28,0000; p = 0,000001. Дотація карнітину в групі ГЗ призводила до підвищення рівня вільного карнітину в останніх зразках плазми крові новонароджених. В цілому, запропонована стратегія харчування супроводжувалась кращими показниками фізичного розвитку малюків. Діти, які споживали більше білку, раніше переводилися з відділення інтенсивної терапії – 10,00 (8,00; 12,00) днів, проти 12,00 (11,00; 16,00) днів, при U = 235,00; p = 0,0024; раніше виписувались зі стаціонару –21,00 (19,00; 27,00) день, проти 26,50 (22,00; 31,00) днів при U = 267,00, p = 0,0109. Дана стратегія виявилася безпечною, що підтверджено нормальними рівнями фенілаланіну та біохімічними показниками крові на всіх етапах обстеження дітей, включно азот сечовини та креатинін. Висновки. Короткотривале підвищене споживання білку на тлі дотації карнітину сприяє покращенню результатів фізичного розвитку новонароджених, не призводить до відхилень біохімічного профілю, та є безпечним. Study of the effect of increased protein and L-carnitine supplementation in term neonates with critical illnesses on the biochemical profile and improvement of intensive care outcomes. Objective: assessment of the impact of increased L-carnitine and protein supplementation on the physical development and biochemical profile of newborns who were in a critical condition. Materials and methods. The life indicators of 59 full-term children, who were randomly divided into two groups, were studied. The first group (n = 30) received standard nutrition with mother's milk or formula, the second group (n = 29) received protein-fortified food and L-carnitine supplementation during the hospital stay. The results. Babies of both groups had statistically equivalent characteristics at the beginning of the study. Against the background of higher consumption of proteins, the number of non-protein calories per 1 g of protein in the study group was 28.68 kcal/kg/day (27.50; 29.80), against the indicator of the standard diet group of 42.37 kcal/kg/day (41 .60; 38.00), with U = 28.0000; p = 0.000001. Carnitine supplementation in the GZ group led to an increase in the level of free carnitine in the last blood plasma samples of newborns. In general, the proposed nutrition strategy was accompanied by better indicators of physical development of children. Children who consumed more protein were transferred from the intensive care unit earlier – 10.00 (8.00; 12.00) days, against 12.00 (11.00; 16.00) days, with U = 235.00; p = 0.0024; previously discharged from the hospital -21.00 (19.00; 27.00) days, against 26.50 (22.00; 31.00) days at U = 267.00, p = 0.0109. This strategy proved to be safe, as confirmed by normal levels of phenylalanine and blood biochemical indicators at all stages of the examination of children, including urea nitrogen and creatinine. Conclusions. Short-term increased consumption of protein against the background of carnitine supplementation improves the results of the physical development of newborns, does not lead to deviations in the biochemical profile, and is safe.
Biochemical profile of full-term newborns with different protein supply on the background of the treatment of critical diseases of the perinatal period
Keywords: діти; харчування; інтенсивна терапія; білок; новонароджений; сечовина; критичні стани; children; nutrition; intensive care; protein; newborn; urea; critical conditions