Синтез, антимікробна й протипаразитарна активності нових похідних 4-тіазолідону з 4-оксохіназоліновим фрагментом у молекулах - Гаврилюк, Д. Я.; Зіменковський, Б. С.; Коваленко, Сергій Іванович; Лесик, Р. Б. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
На основі реакції гетероциклізації здійснено синтез N-(4-оксо-2-тіоксотіазолідин-3-іл)-2-(4-oксо-хіназолін-3(4Н)-іл)-ацетамідів, що використано в реакції Кньовенагеля з роматичними альдегідами, ізатином і 5-бромізатином. Структуру синтезованих похідних 4-тіазолідону підтверджено методами ПМР-спектроскопії та хромато-мас-спектрометрії. Здійснено прескринінг антимікробної та протипаразитарної активностей отриманих сполук. На основе реакции гетероциклизации проведен синтез N-(4-оксо-2-тиоксотиазолидин-3-ил)-2-(4-oксо-хиназолин-3(4H)-ил)-ацетамидов, которые использованы в реакции Кневенагеля с ароматическими альдегидами, изатином и 5-бромизатином. Структура синтезированных производных 4-тиазолидона подтверджена методами ПМР-спектроскопии и хромато-масс-спектрометрии. Проведен прескрининг противомикробной и противопаразитарной активностей полученных веществ. The synthesis of N-(4-oxo-2-thioxo-thiazolidin-3-yl)-2-(4-oxo-quinazolin-3(4H)-yl)-acetamides have been performed based on the heterocyclization reaction. The synthesized compounds were utilized in Knoevenagel condensation with aromatic aldehydes, isatin and 5-bromoisatin. Structures of synthesized compounds were confi rmed by 1H NMR and LC-MS spectra. Antimicrobial and antiparasitic activities screening was carried out.
Keywords: синтез; 4-тіазолідони; 4-оксохіназоліни; реакція Кньовенагеля; біологічна активність; синтез; 4-тиазолидоны; 4-оксохиназолины; реакция Кневенагеля; биологическая активность; synthesis; 4-thiazolidones; 4-oxoquinazoline; Knoevenagel reaction; biological activity