Эпидемиология меланомы кожи в ХХ и начале ХХI века в Украине и Запорожской области - Сидоренко, А. М.; Боярский, В. В.; Якубовская, А. В.; Тимошев, Н. П.; Сидоренко, Олександр Михайлович; Боярський, В. В.; Якубовська, Г. В.; Тимошев, М. П.; Sydorenko, A. M.; Boyarsky, V. V.; Yakubovskaya, A. V.; Timoshev, N. P. (ЗДМУ, 2016)
Цель работы – изучение динамики заболеваемости и смертности населения от меланомы кожи в Украине и Запорожской области в ХХ и в начале ХХI века. Материалы и методы. Произведён обзор специализированной литературы, проанализированы формы статистической отчётности. Результаты. В 2012 году в Украине зарегистрировано 3289 новых случаев заболевания и 1174 случая смерти от меланомы кожи. При этом заболеваемость и смертность составили 4,7 и 1,6 на 100 тысяч населения соответственно. В 2012 году в Запорожской области зарегистрировано 140 новых случаев заболевания меланомой кожи (заболеваемость – 5,3 на 100 тысяч населения) и 50 случаев смерти от неё (смертность – 1,9 на 100 тысяч населения). В 2002 году в Украине зарегистрировано 2358 новых случаев заболевания меланомой кожи и 1021 случай смерти от меланомы кожи. Общая заболеваемость меланомой кожи в Украине в 2002 году составила 3,3 на 100 тысяч населения, и показатель смертности от меланомы кожи составил 1,4 на 100 тысяч населения. Выводы. В Украине в начале ХХІ века в течение 10 лет количество случаев заболевания меланомы кожи и смерти от неё увеличилось на 42 % и 14 % соответственно. Ежегодный прирост заболеваемости меланомой кожи в Украине составил 4,2 % и ежегодный прирост смертности от меланомы кожи – 1,4 %. В Запорожской области в начале ХХІ века в течение 10 лет заболеваемость меланомой кожи и смертность от неё увеличились на 36 % и 12 % соответственно. Ежегодный прирост заболеваемости в Запорожской области составил 3,6 % и ежегодный прирост смертности от меланомы кожи – 1,2 %. Мета роботи – вивчення динаміки захворюваності та смертності населення від меланоми шкіри в Україні та Запорізькій області у ХХ та на початку ХХI століття. Матеріали та методи. Зроблений огляд спеціалізованої літератури, проаналізовані форми статистичної звітності. Результати. У 2012 році в Україні зареєстровано 3289 нових випадків захворювання та 1174 випадки смерті від меланоми шкіри. При цьому захворюваність і смертність становили 4,7 та 1,6 на 100 тисяч населення відповідно. У 2012 році в Запорізькій області зареєстровано 140 нових випадків захворювання меланомою шкіри (захворюваність – 5,3 на 100 тисяч населення) та 50 випадків смерті від неї (смертність – 1,9 на 100 тисяч населення). У 2002 році в Україні зареєстровано 2358 нових випадків захворювання меланомою шкіри та 1021 випадок смерті від меланоми шкіри. Загальна захворюваність меланомою шкіри в Україні у 2002 році становила 3,3 на 100 тисяч населення, показник смертності від меланоми шкіри становив 1,4 на 100 тисяч населення. Висновки. В Україні на початку ХХІ століття протягом 10 років кількість випадків захворювання меланомою шкіри та смерті від неї збільшилась на 42 % та 14 % відповідно. Щорічний приріст захворюваності меланомою шкіри в Україні становив 4,2 %, щорічний приріст смертності від меланоми шкіри – 1,4 %. У Запорізькій області на початку ХХІ століття протягом 10 років захворюваність на меланому шкіри та смертність від неї збільшились на 36 % і 12 % відповідно. Щорічний приріст захворюваності в Запорізькій області становив 3,6 %, щорічний приріст смертності від меланоми шкіри – 1,2 %. Objective. To study the dynamics of incidence and mortality from melanoma of skin in Ukraine and Zaporizhzhia region in the 20th and at the beginning of the 21st century. Materials and methods. Review of specialized literature was performed, statistical reporting forms were analyzed. Results and discussion. In 2012, 3289 new cases and 1174 deaths from melanoma in Ukraine were registered. At the same time incidence and mortality amounted to 4.7 and 1.6 per 100.000 population, respectively. In 2012, in Zaporizhzhia region 140 new cases of skin melanoma (incidence – 5.3 per 100.000 population), and 50 deaths from it (mortality – 1.9 per 100.000 population) were registered. In 2002, 2358 new cases and 1021 deaths from melanoma were registered in Ukraine. General incidence of skin melanoma in Ukraine in 2002 was 3.3 per 100.000 population and the death rate from melanoma of skin was 1.4 per 100.000 population. Conclusions. In Ukraine at the beginning of the 21st century within 10 years, the number of cases of melanoma and deaths increased by 42 % and 14 %, respectively. The annual incidence rate of skin melanoma growth in Ukraine amounted to 4.2 % and an annual increasing of mortality from melanoma of skin – 1.4 %. In Zaporizhzhia region at the beginning of the 21st century within 10 years incidence of melanoma and mortality from it increased by 36 % and 12 %, respectively. The annual increasing of incidence rate in Zaporizhzhia region is 3.6 % and the annual increasing in mortality from melanoma of skin – 1.2 %.
Епідеміологія меланоми шкіри у ХХ та на початку ХХІ століття в Україні та Запорізькій області
The epidemiology of skin melanoma in the twentieth and early twenty-first century in Ukraine and Zaporizhzhia region
Keywords: меланома кожи; эпидемиология; заболеваемость; смертность; melanoma of skin; epidemiology; incidence; mortality