Вплив інсулінорезистентності на структурно-функціональний стан міокарда лівого шлуночка у чоловіків із неускладненою артеріальною гіпертензією - Колесник, Михайло Юрійович; Колесник, М. Ю.; Kolesnyk, M. Y. (Буковинський державний медичний університет, 2014)
Проаналізовано вплив інсулінорезистентності на структурно-функціональний стан міокарда в 172 чоловіків із неускладненою артеріальною гіпертензію. Встановлено, що для хворих із високою інсулінорезистентністю (індекс НОMA вище медіани) характерно збільшення розмірів лівого передсердя та схильність до концентричного ремоделювання лівого шлуночка. Пацієнти з високими значеннями індексу інсулінорезистентності мають ехокардіографічні ознаки підвищення тиску наповнення лівого шлуночка після фізичного навантаження. Резюме. Проанализировано влияние инсулинорезистентности на структурно-функциональное состояние сердца у 172 мужчин с неосложненной артериальной гипертензией. Установлено, что для больных с высокой инсулинорезистентностью (индекс НОMA выше медианы) характерны увеличение размеров левого предсердия и склонность к концентрическому ремоделированию левого желудочка. Пациенты с высокими значениями индекса инсулинорезистентности имеют эхокардиографические признаки повышения давления наполнения левого желудочка после физической нагрузки. Abstract. The influence of insulin resistance on structural and functional state of the myocardium in 172 males with uncomplicated hypertension has been analyzed. The patients with high insulin resistance (HOMA index was above median) have higher left atrium dimension and tend to concentric remodeling of the left ventricle. Patients with high index HOMA values have echocardiographic signs of increased left ventricle filling pressure after exercise.
Влияние инсулинорезистентности на структурно-функциональное состояние миокарда левого желудочка у мужчин с неосложненной артериальной гипертензией
Influence of insulin resistance on the structural and functional state of myocardium of the left ventricle in males with uncomplicated hypertension
Keywords: артеріальна гіпертензія; інсулінорезистентність; лівий шлуночок; артериальная гипертензия; инсулинорезистентность; левый желудочек; arterial hypertension; insulin resistance; left ventricle