Ліки Хортиці - Колесник, Юрій Михайлович; Корнієвський, Юрій Іванович; Панасенко, Олександр Іванович; Колесник, Ю. М.; Корниевский, Ю. И.; Панасенко, А. И. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
В навчально-методичному посібнику приведений реєстр рослинного світу острова Хортиця, визначена характеристика рослинності: степової, лісової, плавневої. Приводиться розділ лікарських рослин більше як 340 видів, в ньому стисло описані ботанічні ознаки, хімічний склад, фармакологічні властивості та застосування в медичній практиці. В розділі валеріанотерапія приводяться 323 збори лікарських рослин. Посібник проілюстрований більше 300 фото рослин в природних умовах і в культурі. Рослинність острова Хортиця – це національна гордість України, своєрідний храм під відкритим небом. Балки, урочища, переліски, мальовничі степові схили з унікальною рос- линністю, яка збереглася переважно в заповідниках - природних музеях просто неба. Пропонується інтелектуальна екскурсія читачеві з метою не лише споглядати, а й брати активну участь в охороні унікальних шедеврів еволюції. Збереження бодай одного їх виду, що еволюційно вимирає - це велика данина науці, планеті й суспільству. Щоб флора Хортиці залишалась багатою унікальними видами, кожен з нас повинен нести відповідальність за розумне і бережливе ставлення до рослин, до чого й закликає ця книга. Посібник «Ліки Хортиці» рекомендований для викладачів, бакалаврів, провізорів, фармацевтів, лікарів, фітотерапевтів, студентів вищих медичних (фармацевтичних ) навчальних закладів III -IV рівня акредитації