Поширеність і кореляційно-статистичні взаємозв’язки дисфункції нирок у хворих на хронічну серцеву недостатність ішемічного генезу - Лашкул, Д. А.; Лашкул, Дмитро Андрійович; Lashkul, D. A. (ЗДМУ, 2014)
Мета дослідження полягала у вивченні поширення, кореляційно-статистичних взаємозв’язків ниркової дисфункції з функціональним класом, віком і статтю хворих на ішемічну хворобу серця із хронічною серцевою недостатністю, які перебували на стаціонарному лікуванні. Проаналізували медичні карти 344 пацієнтів (286 чоловіків і 58 жінок) із хронічною серцевою недостатністю ішемічного генезу, середній вік 59,2±9,4 року. Кількість хворих із хронічною ренальною дисфункцією (швидкість клубочкової фільтрації менше ніж 90 мл/хв/1,73 м2) становила 269 (78,2%). Зниження швидкості клубочкової фільтрації менше ніж 60 мл/хв/1,73 м2 виявили у 43 (12,5%) хворих на хронічну серцеву недостатність. У 60% хворих віком до 45 років, у 74,5% – від 45 до 59 років, у 83,4% – від 60 до 75 років і у 91,7% пацієнтів, які старші за 75 років, виявлена хронічна ниркова дисфункція. Хронічну серцеву недостатність ішемічного генезу, асоційовану зі швидкістю клубочкової фільтрації менше ніж 60 мл/хв/1,73 м2, частіше визначають у чоловіків (12,9% проти 10,3%, χ2=0,3, р=0,58). Кореляційний аналіз виявив стійкий статистично достовірний зв’язок між швидкістю клубочкової фільтрації і віком (r=-0,34, p<0,001), функціональним класом хронічної серцевої недостатності (r=-0,21, p<0,001). Отже, хронічна серцева недостатність ішемічного генезу характеризується зниженням фільтраційної здатності нирок і знаходиться у зворотній залежності від віку та функціонального класу. Цель исследования заключалась в изучении распространенности, корреляционно-статистических взаимосвязей почечной дисфункции с функциональным классом, возрастом и полом больных ишемической болезнью сердца с хронической сердечной недостаточностью, находившихся на стационарном лечении. Проанализировали медицинские карты 344 пациентов (286 мужчин и 58 женщин) с хронической сердечной недостаточностью ишемического генеза, средний возраст – 59,2±9,4 лет. Общее количество пациентов с хронической почечной дисфункцией (скорость клубочковой фильтрации менее 90 мл/мин/1,73 м2) – 269 (78,2%). Снижение скорости клубочковой фильтрации менее 60 мл/мин/1,73 м2 обнаружено у 43 (12,5%) больных хронической сердечной недостаточностью. У 60% больных до 45 лет, у 74,5% – от 45 до 59 лет, у 83,4% – в возрасте от 60 до 75 лет и у 91,7% пациентов в возрасте старше 75 лет диагностирована хроническая почечная дисфункция. Хроническую сердечную недостаточность ишемического генеза, ассоциированную со скоростью клубочковой фильтрации менее 60 мл/мин/1,73 м2, чаще отмечают у мужчин (12,9% против 10,3%, χ2=0,3, р=0,58). Корреляционный анализ обнаружил стойкую статистически достоверную связь между скоростью клубочковой фильтрации и возрастом (r=-0,34, p<0,001), функциональным классом хронической сердечной недостаточности (r=-0,21, p<0,001). Таким образом, хроническая сердечная недостаточность ишемического генеза характеризуется снижением фильтрационной способности почек и находится в обратной зависимости от возраста и функционального класса. The purpose of the study was to examine the prevalence, correlation and statistical relationships of renal dysfunction with functional class, age and gender of patients with coronary heart disease and heart failure. Medical cards of 344 patients (286 men and 58 women) with ischemic chronic heart failure, mean age 59.2±9.4 years were analyzed. Total number of patients with chronic renal dysfunction (GFR less than 90 ml/min/1.73 m2) was 269 (78.2%). Decreased GFR less than 60 ml/min/1.73 m2 was detected in 43 (12.5%) patients with CHF. In 60% patients up to 45 years, 74.5% from 45 to 59 years, 83.4% aged 60 to 75 years and in 91.7 % of patients aged over 75 years chronic renal dysfunction was diagnosed. Ischemic heart failure, associated with GFR less than 60 ml/min/1.73 m2 was more common in men (12.9% vs 10.3%, χ2=0.3, p=0.58). Correlation analysis showed sustained statistically signifi cant association between eGFR and age (r=-0,34, p<0,001), FC and CHF (r=-0,21, p<0,001). Thus, ischemic heart failure characterized by reduced fi ltration capacity of the kidneys and is inversely related to age and functional class.
Распространенность и корреляционно-статистические взаимосвязи дисфункции почек у больных хронической сердечной недостаточностью ишемического генеза
Prevalence, correlative and statistical relationships of renal dysfunction in patients with chronic ischemic heart failure
Keywords: хронічна серцева недостатність; поширеність; дисфункція нирок; хроническая сердечная недостаточность; распространенность; дисфункция почек; chronic heart failure; prevalence; kidney dysfunction