Акушерські та перинатальні наслідки порушень психоемоційного стану під час вагітності - Сюсюка, Володимир Григорович; Сюсюка, В. Г.; Syusyuka, V. G. (My University, 2015)
Результати дослідження 74 вагітних дозволили встановити, що рівень як ситуативної, так і особистісної тривожності мають негативній вплив на самопочуття та настрій, а також позитивно корелюють з рівнем нейротизму. Оцінка динаміки рівня ситуативної тривожності вагітних до та після санаторного оздоровлення загалом характеризуються зниженням рівня ситуативної тривожності лише у 10,8%, а у 17,6% жінок мало місце зростання її рівня. Ускладнений перебіг пологів в 3,5 рази частіше мав місце у жінок, рівень ситуативної тривожності яких був середнім та високим, у порівнянні з жінками з низьким її рівнем. Результати проведеного дослідження свідчать про доцільність своєчасної психодіагностики та впровадження психокорекційної програми вагітних з психоемоційною дезадаптацією. Результаты исследования 74 беременных позволили установить, что уровень как ситуативной, так и личностной тревожности имеют отрицательное влияние на самочувствие и настроение, а также положительно коррелируют с уровнем нейротизма. Оценка динамики уровня ситуативной тревожности беременных до и после санаторного оздоровления, в целом, характеризуются снижением уровня ситуативной тревожности, но только у 10,8%, а у 17,6% женщин имел место рост ее уровня. Осложненное течение родов в 3,5 раза чаще имело место у женщин, уровень ситуативной тревожности которых был средним и высоким, по сравнению с женщинами с низким уровнем данного показателя. Результаты проведенного исследования свидетельствуют о целесообразности своевременной психодиагностики и внедрение психокоррекционной программы для беременных с психоэмоциональной дезадаптацией. Investigation results of 74 pregnant women permit to state that both levels of state and trait anxiety have negative influence on general physical and mental state, mood and also have positive correlation with level of neurotism. Estimation of dynamics of the state anxiety level of pregnant women before and after sanatorium health improvement is generally characterized by decrease of the state anxiety level only in 10.8% and increase of this level occurs in 17.6% of pregnant women. Women with middle and high level of state anxiety had complicated labour process 3.5 times more frequently comparing to women with low level. Results of carried-out investigation indicate suitability of timely psychodiagnostics and implementation of psychocorrective program for pregnant women with psychoemotional disadaptation.
Акушерские и перинатальные исходы нарушений психоэмоционального состояния при беременности
Obstetrics and perinatal consequences of disorders in psychoemotional state during pregnancy
Keywords: вагітність; психоемоційний стан; тривожність; санаторне оздоровлення; акушерські та перинатальні ускладнення; беременность; психоэмоциональное состояние; тревожность; санаторное оздоровление; акушерские и перинатальные осложнения.; pregnancy; psychoemitional state; anxiety; sanatorium health improvement; obstetrics and perinatal complications