Аналіз залежності виживаності хворих на рак шлунка від локалізації та характеристик пухлини - Левик, Олена Миколаївна; Баранніков, К. В.; Левик, Е. Н.; Баранников, К. В.; Levyk, O. M.; Barannikov, K. V. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Вивчення та аналіз даних про 293 хворих на рак шлунка I–IV cтадій продемонстрували недостовірність залежності виживаності від локалізації та ступеня диференціації первинної пухлини на відміну від спостережень, що раніше здійснили інші дослідники (Н.А. Шаназаров та Д.Т. Арибжанов, 2009). Найкращі показники виживаності встановили у хворих на рак шлунка з розташуванням пухлини у пілоричному відділі порівнюючи з локалізацією у проксимальному відділі або тілі шлунка (медіани виживаності становили 60,4, 55,1 і 47,1 міс. відповідно). Изучение и анализ данных 293 больных раком желудка I–IV cтадий продемонстрировали отсутствие зависимости показателя выживаемости от локализации и степени дифференциации первичной опухоли в отличие от наблюдений, проведенных ранее другими исследователями (Н.А. Шаназаров и Д.Т. Арыбжанов, 2009). Лучшие показатели выживаемости обнаружили у больных раком желудка с расположением опухоли в пилорическом отделе по сравнению с локализацией в проксимальном отделе или теле желудка (медианы выживаемости составили 60,4, 55,1 и 47,1 мес. соответственно). Research and analysis of data on 293 patients with gastric cancer stage I-IV showed no dependence of overall survival from the localization and grade of differentiation of the primary tumor in contrast to observations carried out earlier by other researchers (N.A. Shanazarov and D.T. Arybzhanov, 2009). The best survival rates were found in patients with stomach cancer with tumor localization in pyloric part compared with the localization in the proximal part or in the body of the stomach (median survival rates were 60.4 months, 55.1 months, and 47.1 months respectively).
Анализ зависимости выживаемости больных раком желудка от локализации и характеристик опухоли
Analysis of the dependence of survival in patients with gastric cancer on the location and characteristics of the tumor
Keywords: рак шлунка; локалізація первинної пухлини; ступінь диференціації; виживаність; рак желудка; локализация первичной опухоли; степень дифференциации; выживаемость; gastric cancer; localization of primary tumor; grade of differentiation; overall survival