Вплив вмісту ліпопротеїнів на структурно-функціональні зміни міокарда при хронічній серцевій недостатності з надлишковою масою тіла та ожирінням - Бідзіля, Петро Петрович; Бидзиля, П. П.; Bidzilya, P. P. (My University, 2017)
Досліджено вплив вмісту холестерину ліпопротеїнів високої (ХС-ЛПВЩ) та низької щільності (ХС-ЛПНЩ) на структурно-функціональні зміни міокарда при хронічній серцевій недостатності (ХСН) з надлишковою масою тіла та ожирінням. Не встановлено достовірного впливу рівня ХС-ЛПВЩ на показники структурної перебудови серця. За низької концентрації ХС ЛПНЩ відбувається більш значна дилатація всіх камер серця та гіпертрофія лівого шлуночка (ГЛШ). Хворі з нормальними значеннями ХС ЛПНЩ посідають проміжне місце за важкістю структурних змін серця. Високий вміст ХС ЛПНЩ супроводжується найменшою дилатацією камер серця та ГЛШ. Не спостерігалось залежності показників функціонального стану міокарда від рівня ліпопротеїнів. Исследовано влияние содержания холестерина липопротеинов высокой (ХС-ЛПВП) и низкой плотности (ХС-ЛПНП) на структурно-функциональные изменения миокарда при хронической сердечной недостаточности (ХСН) с избыточной массой тела и ожирением. Не установлено достоверного влияния уровня ХС-ЛПВП на показатели структурной перестройки сердца. При низкой концентрации ХС-ЛПНП происходит большая дилатация всех камер сердца и гипертрофия левого желудочка (ГЛЖ). Больные с нормальными значениями ХС-ЛПНП занимают промежуточное место по тяжести структурных изменений миокарда. Высокое содержание ХС-ЛПНП сопровождается меньшей дилатацией камер сердца и ГЛЖ. Не наблюдалось зависимости показателей функционального состояния миокарда от уровня липопротеинов. The influence of the content of high (HDL-C) and low density lipoproteins cholesterol (LDL-C) on the structural and functional changes of the myocardium in chronic heart failure (CHF) with overweight and obesity were investigated. There is no significant influence of HDL-C level on the structural state of the heart. At low concentration of LDL-C is detected more significant dilatation of all heart chambers and left ventricle hypertrophy (LVH). Patients with normal values of LDL-C occupy an intermediate position according to the severity of structural changes of the myocardium. The high content of LDL-C is accompanied by minimal dilatation of the heart chambers and the degree of LVH. Was not observed dependence of the functional state of the myocardium from the level of lipoproteins.
Влияние содержания липопротеинов на структурно-функциональные изменения миокарда при хронической сердечной недостаточности с избыточной массой тела и ожирением
The influence of content of lipoproteins on the structural and functional changes of the myocardium in chronic heart failure with overweight and obesity
Keywords: хронічна серцева недостатність; вміст ліпопротеїнів; структурно-функціональні зміни міокарда; хроническая сердечная недостаточность; структурно-функциональные изменения миокарда; лишний вес; уровень липопротеинов; chronic heart failure; structural and functional myocardial chances; excess weight; lipoproteins level