Показники клітинного імунітету крові у хворих на бронхіальну астму дітей, враховуючи астма-фенотипи - Марусик, У. І.; Макарова, О. В.; Марусик, У. И.; Marusyk, U. I.; Makarova, O. V. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Обстежили 38 школярів з атопічним і 25 дітей із неатопічним фенотипами бронхіальної астми. У пацієнтів з атопічним астма-фенотипом виявили чітку тенденцію до підвищеного відносного вмісту CD4 у периферичній крові, що опосередковано вказує на еозинофільний тип запального процесу у бронхах. Майже у кожної третьої дитини, яка хвора на неатопічну астму, встановили знижений абсолютний рівень CD22 (нижче ніж 0,48 Г/л), при цьому співвідношення шансів становило 2,0 (95% ДІ 1,1–3,6), що асоціювало з нейтрофіл-опосередкованою імунною відповіддю. Визначили клінічно-епідеміологічний ризик і діагностичну цінність окремих імунологічних показників для верифікації фенотипів бронхіальної астми. Обследовали 38 школьников с атопическим и 25 детей с неатопическим фенотипами бронхиальной астмы. У пациентов с атопическим астма-фенотипом обнаружили отчетливую тенденцию к повышенному относительному содержанию CD4 в сыворотке крови, что косвенно указывает на эозинофильный тип воспалительного процесса в бронхах. Практически у каждого третьего ребенка, больного неатопической астмой, отметили сниженный уровень CD22 (ниже 0,48 Г/л), при этом соотношение шансов составило 2,0 (95% ДИ 1,1–3,6), что ассоциировало с нейтрофил-опосредованным иммунным ответом. Определили клинико-эпидемиологический риск и диагностическую ценность отдельных иммунологических показателей для верификации фенотипов бронхиальной астмы. Examined 38 schoolchildren with atopic and 25 children with non-atopic asthma phenotypes. In patients with atopic asthma phenotype revealed a clear trend towards an increased relative content of CD4 in the serum, which indirectly indicates the type of eosinophilic infl ammation in the bronchial tubes. Almost every third child with non-atopic asthma, observed, reduced levels of CD22 (below 0.48 g/l), while the odds ratio was 2.0 (95% CI 1,1-3,6), which was associated with neutrophil-mediated immune response. Defi ned clinical and epidemiological risk and the diagnostic value of some immunological parameters to verify the phenotypes of asthma.
Показатели клеточного иммунитета крови у больных бронхиальной астмой детей, учитывая астма-фенотипы
Indicators of blood cell immunity in children with bronchial asthma taking іnto account asthma-phenotypes
Keywords: бронхіальна астма; діти; СD; лімфоцити; астма-фенотипи; бронхиальная астма; дети; лимфоциты; астма-фенотипы; bronchial asthma; children; lymphocytes; asthma-phenotypes