Фатальное повреждение наружной подвздошной артерии при аппендэктомии у больной острым аппендицитом - Капшитарь, А. В.; Капшитар, Олександр Васильович; Kapshytar, A. V. (Харків : Інститут загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т. Зайцева Національної Академії Медичних Наук України, 2019)
Резюме. Описано клиническое наблюдение ошибочной перевязки наружной подвздошной артерии молодым хирургом у больной во время аппендэктомии по поводу острого флегмонозного аппендицита, относящееся к казуистике. Во время парциальной обработки брыжейки червеобразного отростка возникло кровотечение в брюшную полость. Гемостаз осуществлён прошиванием и лигированием этого участка брыжейки. На 4 сутки после операции больная умерла от интоксикации, вследствие развившейся влажной гангрены нижней конечности. Лишь при патологоанатомическом вскрытии диагностирована её причина – лигированная правая наружная подвздошная артерия, исключившая магистральный кровоток по нижней конечности. Резюме. Описано клінічне спостереження помилкової перев’язки зовнішньої клубової артерії молодим хірургом у хворої під час апендектомії на гострий флегмонозний апендицит, що відноситься до казуїстики. Під час парціальної обробки брижі червоподібного відростка виникла кровотеча у черевну порожнину. Гемостаз здійснено прошиванням та лігуванням цієї ділянки брижі. На 4 добу після операції хвора померла від інтоксикації, завдяки виниклій вологій гангрені нижньої кінцівки. Лише при патологоанатомічному дослі- дженні діагностовано її причина – легована права зовнішня клубова артерія, що виключило магістральний кровообіг по нижній кінцівці. Summary. Clinical observation of erroneous ligation of the external iliac artery by a young surgeon in a patient during appendectomy for acute phlegmonous appendicitis, related to casuistry, is described. During the partial treatment of the mesentery of the appendix, bleeding into the abdominal cavity occurred. Hemostasis is performed by flashing and ligating this area of the mesentery. On the 4th day after the operation, the patient died from intoxication, due to the developed moist gangrene of the lower extremity. Only at the autopsy was diagnosed its cause - the ligated right external iliac artery, which eliminated the main blood flow in the lower limb.
Фатальне пошкодження зовнішньої клубової артерії при апендектомії у хворої гострим апендицитом
Fatal damage to the external iliac artery during appendectomy in a patient with acute appendicitis
Keywords: острый аппендицит; аппендэктомия; интраоперационная перевязка наружной подвздошной артерии; влажная гангрена нижней конечности; фатальный исход; гострий апендицит; апендектомія; інтраопераційна перев’язка зовнішньої клубової артерії; волога гангрена нижньої кінцівки; фатальний кінець; acute appendicitis; appendectomy; intraoperative ligation of the external iliac artery; moist gangrene of the lower limb; fatal outcome