Оцінка споживачами якості фармацевтичних послуг - Кутова, Д. В. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
З метою виявлення ставлення споживачів до якості фармацевтичних послуг була розроблена анкета. Запропоновано відповісти на 13 запитань, які розподілені на три блоки. Перший блок питань характеризує мову, поведінку та зовнішність фармацевтичного персоналу. Другий – описує інтер’єр та організацію роботи аптеки. Останній блок запитань присвячений цільовому відвідуванню аптеки.
Keywords: споживачі; фармацевтичні послуги; анкетування; потребители; фармацевтические услуги; анкетирование; consumers; pharmaceuticalservices; questionnaire