Ретроспективний життєпис І. Сірка як засіб суб’єктивізації історії у романі Л. Горлача "Чисте поле" - Федько, Ольга Юріївна (My University, 2024)
Художні тексти історичної тематики становлять особливий інтерес для літературознавців з огляду на їхній інтегральний елемент – історіософію, тобто уявлення митця про події минулого і їхню роль у розвитку суспільства, сформовані у відповідну добу домінанти національного світогляду, культурні універсалії і символи.