Порівняльна характеристика відносної площі, що займають ниркові тільця у щурів, народжених від матерів із експериментальним метаболічним синдромом - Коротчук, Євген Володимирович (Львів : Львівський науковий форум, 2020)
Актуальність. Поширеність метаболічного синдрому (МС) серед дитячого та підліткового віку зростає з кожним роком та сягає близько 30 – 50 % [1]. Недостатнє або надлишкове харчування вагітної може призвести до порушення процесу нефрогенезу плода та в подальшому – віддалених негативних наслідків у функціонуванні нирок [2]. Розуміння механізмів розвитку патології нирок потребує більш поглибленого їх вивчення морфологічних змін в постнатальному періоді, що робить дану роботу актуальною. Мета дослідження. Визначити відносну площу, що займають ниркові тільця в нирках щурів – нащадків самиць із експериментальним метаболічним синдромом.
Keywords: метаболічний синдром; дитячий вік; підлітковий вік; патологія нирок