Нейропротективна дія сполук L-лізину при хронічному алкоголізмі - Павлюк, Іван Володимирович; Pavlyuk, I. V. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
У розділі 1 проаналізовано дані наукової літератури щодо рівня алкоголізації населення в різних країнах світу й, у тому числі, в Україні та наслідків хронічного зловживання алкоголю. Проведено аналіз стану сучасних нейропротекторів. Обґрунтовано перспективність вивчення нейропротективної активності сполук L-лізину в умовах гострої і хронічної алкогольної інтоксикації. Розділ 2 присвячено опису характеристик об’єктів і методів дослідження, наведено матеріали та обладнання, які були використані при виконанні експериментальної частини дисертаційної роботи. Розділ 3 присвячений дослідженню похідних L-лізину. Які проявляють, в різного ступеня вираженості, нейропротективну дію в умовах ГАІ. Section 1 analyzes the scientific literature data on the level of alcohol abuse in post-Soviet countries and, in particular, in Ukraine and the consequences of chronic alcohol abuse. The analysis of the state of modern neuroprotectors was carried out. The prospect of study of neuroprotective activity of L-lysine compounds under acute and chronic alcohol intoxication is substantiated. Section 2 is devoted to the description of the characteristics of objects and study methods, provided materials and equipment that were used in the implementation of the experimental part of thesis paper. Section 3 is devoted to the study of L-lysinederivatives. They exhibit, in varying degrees of severity, neuroprotective action under acute alcohol intoxication (AAI).
Neuroprotective action of L-lysine derivatives in chronic alcoholism
Keywords: алкогольна інтоксикація; нейропротекція; L-лізину гідрохлорид; L-лізину есцинат; N6-(1-іміноетил) L-лізину дигідрохлорид; (S)-2,6-діаміногексанової кислоти 3-метил-1,2,4-триазоліл-5-тіоацетат; нейроапоптоз; оксидативний та нітрозуючий стрес; VEGF; bcl-2; alcohol intoxication; neuroprotection; L-lysine hydrochloride; L-lysine aescinat; N6-(1-iminoethyl) L-lysine dihydrochloride; (S)-2,6- diaminohexanoic acid 3-methyl-1,2,4-triazolyl-5-thioacetate; neuroapoptosis; oxidative and nitrosating stress