Морфометрические показатели острого набухания и уплотнения нейронов в критической зоне ишемического инфаркта мозга - Шулятникова, Т. В.; Шаврин, В. А.; Шулятнікова, Тетяна Володимирівна; Шаврін, Володимир Олександрович; Shulyatnikova, T. V.; Shavrin, V. A. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Приведены результаты компьютерно-морфометрического исследования нейронов головного мозга в перифокальных критических зонах ишемического инфаркта мозга умерших больных с клинически прогрессирующей и временно стабилизированной неврологической симптоматикой. Определено, что критические зоны прогрессирующего инфаркта мозга отличаются более выраженными процессами набухания нейронов. И наоборот, критические зоны клинически стабилизированного инфарктахарактеризуются преобладанием и малым разнообразием степени выраженности процессов уплотнения нейронов. Наведено результати комп'ютерно-морфометричного дослідження нейронів головного мозку в перифокальних критичнихзонах ішемічного інфаркту мозку померлих хворих з клінічно прогресуючою та тимчасово стабілізованою неврологічною симптоматикою. Виявлено, що критичні зони прогресуючого інфаркту мозку відрізняються виразнішими процесами набуханнянейронів. І навпаки, критичні зони клінічно стабілізованого інфаркту характеризуються переважанням і низьким ступенем різноманітності виразності процесів ущільнення нейронів. This work presents the results of computer-morphometric study of brain neurons in perifocal critical zones of brain ischemic infarction in patients who died with clinically progressing and temporarily stabilized neurological symptoms. It is revealed that the critical zones of progressing cerebral infarction are characterized by more pronounced processes of neuronal swelling. On the contrary, the criticalzones of clinically stabilized infarction show the prevalence and low variability of severity of neuronal induration processes.
Морфометричні показники гострого набухання й ущільнення нейронів у критичній зоні ішемічного інфаркту мозку
Morphometric characteristics of acute swelling and induration of neurons in the critical zone of ischemic brain infarction
Keywords: инфаркт мозга; ишемическая полутень; нейроны; компьютерная морфометрия; інфаркт мозку; ішемічна напівтінь; нейрони; комп'ютерна морфометрія; cerebral infarction; ischemic penumbra; neurons; computer morphometry