Циркулюючий VE-кадгерин і прогноз кардіоваскулярних подій у ремісії множинної мієломи - Самура, Борис Борисович; Samura, B. B. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Мета роботи – виявлення прогностичної значущості циркулюючого VE-кадгерину у виникненні кардіоваскулярних подій, виживаності пацієнтів із множинною мієломою в повній або частковій ремісії.Матеріали та методи. У дослідження включили 116 пацієнтів із множинною мієломою в ремісії, період спостереження становив 3роки. Плазму крові відбирали для визначення рівня циркулюючого VE-кадгерину за допомогою імуносорбентного методу. Результати. За період спостереження у 41 хворого виявили прогресію множинної мієломи, 6 осіб вибули з дослідження у зв’язку звідсутністю на черговому візиті. 69 пацієнтів, які залишилися в дослідженні, включили в дальший аналіз. З них у 37 (53,6%) хворих зафіксували 193 кардіоваскулярні події: 14 смертей із кардіоваскулярної причини, 90 кардіальних аритмій, 13 кардіальних ішемічних подій, 6 інсультів, 21 випадок виникнення хронічної серцевої недостатності, 49 госпіталізацій, що пов’язані з кардіоваскулярними причинами. Зафіксовано 28 смертей, котрі не пов’язані з серцево-судинною патологією. Медіана циркулюючого VE-кадгерину в пацієнтів без кардіоваскулярних подій становила 0,51 нг/мл (95% довірчий інтервал (ДІ) – 0,21–0,81 нг/мл), у пацієнтів з кардіоваскулярними подіями – 1,30 нг/мл (95% ДІ=0,79–1,81 нг/мл) (р=0,02). Мультиваріантний регресійний аналіз показав, що циркулюючий VE-кадгерин є незалежним прогностичним фактором виникнення кардіоваскулярних подій (коефіцієнт регресії 1,14; 95% ДІ=1,05–1,17; р=0,001) протягом 3 років. Водночас наявність цукрового діабету, артеріальної гіпертензії, ожиріння, гіпертрофії лівого шлуночка не показали прогностичної значущості.Висновки. Серед пацієнтів із документованою множинною мієломою підвищення циркулюючого VE-кадгерину асоціюється з виникненням кардіоваскулярних подій протягом 3 років. Цель работы – выявление прогностической значимости циркулирующегоVE-кадгерина в возникновении кардиоваскулярных событий, выживаемости пациентов с множественной миеломой в ремиссии.Материалы и методы. В исследование были включены 116 пациентов с множественной миеломой в полной или частичной ремиссии, период наблюдения составил 3 года. Забор плазмы крови производился для определения уровня циркулирующего VE-кадгеринас помощью иммуносорбентного метода.Результаты. За период наблюдения у 41 пациента выявили прогрессию множественной миеломы, 6 человек выбыли из исследования в связи с отсутствием на очередном визите. Оставшиеся в исследовании 69 пациентов были включены в дальнейший анализ.Из них у 37 (53,6%) человек зафиксировано 193 кардиоваскулярных события: 14 смертей вследствие кардиоваскулярной причины,90 кардиальных аритмий, 13 кардиальных ишемических событий, 6 инсультов, 21 случай возникновения хронической сердечной недостаточности, 49 госпитализаций, связанных с кардиоваскулярными причинами. У 28 была зафиксирована смерть, не связанная ссердечно-сосудистой патологией. Медиана уровня циркулирующего VE-кадгерина у пациентов без кардиоваскулярных событий и с кардиоваскулярными событиямисоставила 0,51 нг/мл (95% доверительный интервал [ДИ]=0,21–0,81 нг/мл) и 1,30 нг/мл (95% ДИ=0,79–1,81 нг/мл), соответственно(р=0,02). Мультивариантный регрессионный анализ показал, что циркулирующий VE-катгерин является независимым прогностическимфактором возникновения кардиоваскулярных событий (коэффициент регрессии – 1,14; 95% ДИ=1,05–1,17; р=0,001) на протяжении3 лет. В то же время наличие сахарного диабета, артериальной гипертензии, ожирения, гипертрофии левого желудочка не показалипрогностической значимости.Выводы. Среди пациентов с документированной множественной миеломой в ремиссии повышение циркулирующего VE-кадгеринаассоциируется с возникновением кардиоваскулярных событий на протяжении 3 лет. Objective.We aimed to evaluate the prognostic value of circulating VE-catherin for cumulative survival in patients with multiple myeloma in full or partial remission.Materials and methods. One hundred sixteen patients with multiple myeloma with complete or partial remission were enrolled in thestudy. Observation period was up to 3 years. Blood samples for biomarkers measurements were collected. ELISA method for measurements ofcirculating level of VE-catherin was used.Results and Conclusions. During observation period progression of multiple myeloma was proved in 41 patients, 6 persons were excludedfor poor follow-up. One hundred ninety three cumulative clinical events occurred in 37 patients (53.6%) within the follow-up, with theirdistribution being as follows:14 cardiovascular deaths, 90 cardiac arrhythmias, 13 cardiac ischemic events, 6 strokes, 21 chronic heart failuresand 49 hospital admissions for cardiovascular reasons. 28 deaths were not related with cardiovascular pathology.Medians of circulating levels of VE-catherin in free-events subject cohort and subjects cohort with cardiovascular events were 0.51 ng/ml (95% confidence interval [CI]=0.21–0.81 ng/ml) and 1.30 ng/ml (95% CI=0.79–1.81 ng/ml) (р=0.02). In multivariate logistic regressioncirculating VE-catherin independently predicted cumulative cardiovascular events (odds ratio [OR] = 1.14; 95% CI=1.06–1.17; р=0.001) within3 years of observation period.Among patients with documented multiple myeloma in remission increased circulating VE-catherin associates with increased cumulativecardiovascular events.
Циркулирующий VE-кадгерин и прогноз кардиоваскулярных событий в ремиссии множественной миеломы
Circulating VE-catherin and prognosis of cardiovascular events in remission of multiple myeloma
Keywords: VE-кадгерин; кардіоваскулярні події; множинна мієлома; виживання; прогноз; VE-кадгерин; кардиоваскулярные события; множественная миелома; выживаемость; прогноз; VE-catherin; Cardiovascular Events; Multiple Myeloma; Survival; Prognosis