Активність маркерів оксидативного та нітрозативного стресів у плазмі крові пацієнтів із хворобою Паркінсона на ранніх стадіях - Демченко, Аліна Вікторівна; Бірюк, В. В.; Абрамов, Андрій Володимирович; Demchenko, A. V.; Biriuk, V. V.; Abramov, А. V.; Демченко, А. В.; Бирюк, В. В.; Абрамов, А. В. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Мета роботи – дослідити активність маркерів оксидативного та нітрозативного стресів у плазмі крові пацієнтів із хворобою Паркінсона (ХП) на І–ІІ стадіях і визначити зв’язок між їхньою концентрацією та вираженістю немоторних симптомів захворювання. Матеріали та методи. У дослідженні взяли участь 67 пацієнтів із І–ІІ стадіями ХП і 20 осіб групи контролю. Стан когнітивних функцій визначали за Монреальською шкалою когнітивного оцінювання (МоСА). Для встановлення вираженості психоемоційних порушень застосували анкету оцінювання нічного сну (О. М. Вейн), тест Zung для самооцінювання тривоги, шкалу апатії Starkstein, бостонський тест на стресостійкість, шкалу депресії Бека (BDI-II). Виконали імуноферментний аналіз (ELISA) для визначення активності глутатіонпероксидази (ГПО), глутатіон-S-трансферази (ГТ) і вмісту 3-нітротирозину (3-НТ) у плазмі крові учасників дослідження (набори Elabscience®). Результати. Середній вік пацієнтів із ХП й осіб групи контролю – 64,35 ± 1,22 і 66,40 ± 0,70 року відповідно. Активність ГПО в пацієнтів із І–ІІ стадіями ХП вірогідно нижча, ніж в осіб групи контролю (р < 0,001), вірогідно вища на І стадії захворювання порівняно з показниками хворих із ІІ стадією (р = 0,003). Активність ГПО в пацієнтів із ХП зі збереженими когнітивними функціями вірогідно збільшена порівняно з показником хворих із когнітивними порушеннями (р = 0,042). Встановили статистично вірогідне зниження ГТ плазми крові пацієнтів на І–ІІ стадіях ХП із тривожністю (р = 0,002) порівняно з показником хворих без неї, а також статистично вірогідне підвищення рівня 3-НТ у пацієнтів із помірною тривожністю порівняно з показником хворих без неї (р = 0,029). Висновки. Активність антиоксидантного ферменту глутатіонпероксидази вірогідно знижена в пацієнтів із ХП на ранніх стадіях порівняно з показниками групи контролю, а також у пацієнтів із ІІ стадією захворювання щодо хворих із І стадією. Цей показник достовірно зменшувався, якщо в пацієнтів із ХП були когнітивні розлади. У хворих із помірною тривожністю встановили підвищення концентрації 3-нітротирозину та зниження активності глутатіонтрансферази у плазмі крові на ранніх стадіях ХП. The aim of the study is to investigate activity of markers of oxidative and nitrosative stresses in blood plasma of patients in the I–II stages of Parkinson’s disease (PD) and to determine correlations between their concentrations and severity of non-motor PD symptoms. Materials and methods. 67 patients at I–II PD stages and 20 healthy controls took part in the research. Cognitive functions were examined due to the Montreal Cognitive Assessment test – MoCA test. For the severity of psycho-emotional disorders evaluation the following scales and questionnaires were used: Night Sleep Assessment Questionnaire by A. M. Vein, Zung test for anxiety, apathy Starkstein scale, Boston stress-resistance test, Beck Depression Inventory (BDI-II). We performed ELISA test for determination of glutathione peroxidase (GPx) and glutathione-S-transferase (GST) activities and 3-nitrotyrosine (3-NT) level in blood plasma of participants (Elabscience® kit). Results. The middle age of PD patients and healthy controls was 64.35 ± 1.22 and 66.40 ± 0.70 years, respectively. GPx activity in plasma of patients at І–ІІ PD stages was significantly lower than in healthy controls (P < 0.001) and was higher at the I stage compared to the II PD stage (P = 0.003). Also GPx activity in PD patients with normal cognition was higher than in PD patients with cognitive impairment (P = 0.042). The GST activity in plasma of PD patients with anxiety was significantly lower (P = 0.002) compared to those without anxiety, and 3-NT blood plasma level in PD patients with moderate anxiety was higher than in those without one (P = 0.029). Conclusions. The activity of antioxidant GPx was significantly lower in PD patients at early stages compared to healthy controls, and in PD patients in the II stage of the disease compared to the I stage, and it was significantly lower in PD patients with cognitive impairment. PD patients with moderate anxiety had lower 3-NT levels and GST activity in blood plasma. Цель работы – исследовать активность маркеров оксидативного и нитрозативного стрессов в плазме крови пациентов с болезнью Паркинсона (БП) на І–ІІ стадиях и определить связь между их концентрацией и выраженностью немоторных симптомов заболевания. Материалы и методы. В исследовании приняли участие 67 пациентов с І–ІІ стадиями БП и 20 человек группы контроля. Состояние когнитивных функций определяли по Монреальской шкале когнитивного оценивания (МоСА). Для установления выраженности психоэмоциональных нарушений использовали анкету оценки ночного сна (А. М. Вейн), тест Zung для самооценки тревоги, шкалу апатии Starkstein, бостонский тест на стресcоустойчивость, шкалу депрессии Бека (BDI-II). Проведен иммуноферментный анализ (ELISA) для определения активности глутатионпероксидазы (ГПО), глутатион-S-трансферазы (ГТ) и содержимого 3-нитротирозина (3-НТ) в плазме крови участников исследования (наборы Elabscience®). Результаты. Средний возраст пациентов с БП и лиц группы контроля – 64,35 ± 1,22 и 66,40 ± 0,70 года соответственно. Активность ГПО у пациентов с І–ІІ стадиями БП достоверно ниже, чем в группе контроля (р < 0,001), достоверно выше на І стадии заболевания по сравнению с показателями больных со ІІ стадией (р = 0,003). Активность ГПО у пациентов с БП с сохраненными когнитивными функциями достоверно выше относительно показателя больных с когнитивными нарушениями (р = 0,042). Установлено статистически достоверное снижение ГТ плазмы крови пациентов на І–ІІ стадиях БП с тревожностью (р = 0,002) по сравнению с больными без нее, а также статистически достоверное повышение уровня 3-НТ у пациентов с умеренной тревожностью относительно показателя больных без нее (р = 0,029). Выводы. Активность антиоксидантного фермента глутатионпероксидазы достоверно снижена у пациентов с БП на ранних стадиях по сравнению с показателями группы контроля, а также у пациентов со ІІ стадией заболевания относительно больных с І стадией. Этот показатель существенно уменьшался при наличии когнитивных расстройств у пациентов с БП. У больных с умеренной тревожностью установлено повышение концентрации 3-нитротирозина и снижение активности глутатионтрансферазы в плазме крови на ранних стадиях БП.
The activity of markers of oxidative and nitrosative stresses in blood plasma of Parkinson’s disease patients at the early stages
Активность маркеров оксидативного и нитрозативного стрессов в плазме крови пациентов с болезнью Паркинсона на ранних стадиях
Демченко А. В. - ORCID ID: 0000-0002-4296-0902; Бірюк В. В. - ORCID ID: 0000-0001-8826-1536.
Keywords: хвороба Паркінсона; оксидативний стрес; нітрозативний стрес; Parkinson’s disease; oxidative stress; oxidative stress; болезнь Паркинсона; оксидативный стресс; нитрозативный стресс