Проблеми лікування гострих респіраторних вірусних інфекцій: погляд інфекціоніста - Усачова, Олена Віталіївна; Усачова, Е. В.; Usachova, E. V. (Київ: Медікс, 2018)
Стаття присвячена питанням захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції, обумовлені численними вірусами, що уражають дихальні шляхи, особливостям сучасних видів збудників, чисельності і значній мінливості вірусів грипу, сезонним змінам збудників гострих респіраторних вірусних інфекцій, віковим та етіологічним особливостям захворюваності. Ведення постійного моніторингу за вірусами грипу, що циркулюють серед населення, допомагають виявити загальні тенденції щодо передачі цього вірусу та пов’язаного з ним перебігу захворювання. Спостереження Глобальної сис- теми епіднагляду ВООЗ також дозволяють щорічно прогнозувати і оновлювати рекомендації щодо складу вакцин. Наведені дані щодо ефективності сучасних засобів етіотропної терапії, які спрямовані виключно проти вірусів грипу. Обґрунтовано застосування при лікуванні гострих респіраторних вірусних інфекцій імунотропних препаратів. Перспективним є використання стандартизованих рослинних екстрактів, зокрема Есберітоксу – рослинного препарату, що містить чотири компоненти: сухі екстракти кореня баптизії красильної, кореня ехінацеї блідої, кореня ехінацеї пурпурової, трави туї західної, що має доведену ефективність і безпечність та застосовується в країнах Європи. Внаслідок стандартизованої технології комплексної екстракції, таблетки Есберітокс містять унікальну комбінацію екстрактів, яка відрізняється за фармако- динамічними, токсикологічними і клінічними ефектами від комбінованих засобів, отриманих шляхом змішування окремих екстрактів рослин. В статье рассмотрены вопросы заболеваемости острыми респираторными вирусными инфекциями, обусловленными многочисленными вирусами, которые поражают дыхательные пути, осо- бенности современных видов возбудителей, множества и значительной изменчивости вирусов гриппа, сезонным изменениям возбудителей острых респираторных вирусных инфекций, этиологическим и возрастным осо- бенностям заболеваемости. Ведение постоянного мониторинга вирусов гриппа, циркулирующих среди населения, помогает выявить общие тен- денции относительно передачи вируса гриппа и особенностей течения заболевания. Наблюдения Глобальной системы эпиднаблюдения ВОЗ также позволяют ежегодно прогнозировать и обновлять рекомендации относительно состава вакцин. Приведены данные относительно эффективности современных средств этиотропной терапии, которые направлены исключительно против вирусов гриппа. Обосновано применение при лечении острых респираторных вирусных инфекций иммунотропных препаратов. Перспективным является использование стандартизованных растительных экстрактов, в частности Эсберитокса – растительного препарата, содержащего четыре компо- нента: сухие экстракты корня баптизии красильной, корня эхинацеи блед- ной, корня эхинацеи пурпурной, травы туи западной, имеющего доказан- ную эффективность и безопасность и использующегося в странах Европы. Благодаря стандартизированной технологии комплексной экстракции таблетки Эсберитокс содержат уникальную комбинацию экстрактов, которые отличаются фармакодинамическими, токсикологическими и кли- ническими эффектами, по сравнению с комбинированными средствами, полученными путем смешивания отдельных экстрактов растений. The article discusses the incidence of acute respiratory viral infections caused by numerous viruses that affect the respiratory tract, the characteristics of modern types of pathogens, the great many and significant variability of influenza viruses, seasonal changes in the causative agents of acute respiratory viral infections, etiological and age-related features of morbidity. Conducting continuous monitoring of influenza viruses circulating among the population helps to identify general trends regarding the transmission of influenza virus and the characteristics of the course of the disease. The observations of the WHO Global Surveillance System also make it possible to predict and update vaccine composition recommendations annually. The data on the effectiveness of modern etiotropic therapy, which is directed exclusively against influenza virusesis presented. It is substantiated use in the treatment of cute respiratory viral infections with immunotropic drugs. Promising is the use of standardized plant extracts, in particular, Esberitox – a herbal preparation containing four components: dry extracts of yellow wild indigo root, pale echinacea root, echinacea purpurea root, Thuja occidentalis herb, which has proven efficiency and safety and is used in European countries. Due to the standardized technology of complex extraction, Esberitox tablets contain a unique combination of extracts that differ in pharmacodynamic, toxicological and clinical effects, compared with the combined medicines obtained by mixing individual plant extracts.
Проблемы лечения острых респираторных вирусных инфекций: взгляд инфекциониста
Problems of treatment of acute respiratory viral infections: an infectious disease specialist view
Keywords: респіраторні захворювання вірусної етіології; етіопропна терапія; імунотропні препарати; стандартизовані рослинні екстракти; Есберітокс; респираторные заболевания вирусной этиологии; этиотропная терапия; иммунотропные препараты; стандартизированные растительные экстракты; Эсберитокс; respiratory diseases of viral etiology; etiotropic therapy; etiotropic therapy; standardized herbal extracts; Esberitox