Синтез, фізико-хімічні властивості та аналгетична дія амонійних солей 8-(гідроксиметил)-3-метил-1Н-пурин-2,6(3Н,7Н)-діону - Прийменко, А. О.; Васильєв, Денис Андрійович; Казунін, Максим Станіславович; Прийменко, Борис Олександрович; Самура, Ірина Борисівна; Притула, Р. Л. (My University, 2015)
На основі 8-(гідроксиметт)-3-метил-1Н-пурин-2,6(3Н,7Н)-діону одержані амонійні солі. Визначено, що сполуки проявляють аналгетичну дію на щурах в умовах лабораторного експерименту. Описано вплив замісників в молекулі на її фармакологічні властивості. Встановлено, що синтезовані сполуки перевершують активність еталону порівняння (анальгін). На основе 8-(гидроксиметил)-3-метил-1H-пурин-2,6-диона получены аммонийные соли. Определено, что соединения проявляют анальгетическое действие на крысах в условиях лабораторного эксперимента. Описано влияние заместителей в молекуле на ее фармакологические свойства. Установлено, что синтезированные соединения превосходят активность эталона сравнения (анальгин). Ammonium salts of 8-(hydroxymethyl)-3-methyl-1H-purine-2,6-dione were synthesized. Estimated that obtained compounds shows analgesic activity during experiment on white rats. Pharmacophore effects of the substituents were investigated. The synthesized compounds shows high pharmacological activity.
Keywords: синтез; фізико-хімічні властивості; пуриндіон-2,6; аналгетична активність; біологічна дія; физико-химические свойства; пуриндион-2,6; анальгетическая активность; биологическое действие; synthesis; physic-chemical properties; purine-2,6-dione; analgesic activity