Суб’єктивні клініко-психологічні чинники іпохондричної симптоматики у пацієнтів, які перенесли судинні катастрофи - Дьома, Інна Станіславівна; Дема, И. С.; Dyoma, I. S. (Харків : [б. в.], 2018)
Установлено суб’єктивні клініко-психологічні чинники в осіб із різними варіантами іпохондричної симптоматики, які перенесли судинні катастрофи. Достовірну різницю між групами хворих виявлено за критеріями: обмеження задоволень, обмеження вільного часу, обмеження кар’єри, формування почуття ущербності й матеріальні збитки та за рівнем зниження настрою. Отримані дані дають змогу доповнити уявлення щодо гетерогенності варіантів іпохондричної симптоматики у межах дихотомії «первинної» та «вторинної» іпохондрії. Установлены субъективные клинико-психологические факторы у лиц с различными вариантами ипохондрической симптоматики, перенесших сосудистые катастрофы. Достоверную разницу между группами больных выявлено по критериям: ограничение удовольствий, ограничение свободного времени, ограничения карьеры, формирование чувства ущербности и материальный ущерб и по уровню снижения настроения. Полученные данные позволяют дополнить представления о гетерогенности вариантов ипохондрической симптоматики в рамках дихотомии «первичной» и «вторичной» ипохондрии. Subjective clinical and psychological factors were established in individuals with different variants of hypochondriac symptoms after vascular catastrophes. A significant difference between the groups of patients was identified by the following criteria: restriction of pleasure, restriction of free time, career limitations, formation of inferiority feeling and material damage, and by levels of mood reduction. The data obtained allow supplementation of the concept of heterogeneity of hypochondriac symptoms in the framework of dichotomy of «primary» and «secondary» hypochondria.
Субъективные клинико-психологические факторы ипохондрической симптоматики у пациентов, перенесших сосудистые катастрофы
Subjective clinical-psychological factors of hypochondriac symptoms in persons, who underwent vascular catastrophes
Keywords: кардіоваскулярна патологія; судинні катастрофи; іпохондрія; клініко-психологічні чинникі; кардиоваскулярная патология; сосудистые катастрофы; ипохондрия; клинико-психологические факторы; cardiovascular pathology; vascular catastrophes; hypochondria; clinical-psychological factors