Динаміка клініко-біохімічних параметрів та вмісту нітритів і L-аргініну у сироватці крові хворих на гострий гепатит В із супутнім хронічним вживанням алкоголю в гепатотоксичних дозах - Фурик, Олена Олександрівна; Рябоконь, Олена Вячеславівна; Оніщенко, Тетяна Євгенівна; Савельєв, Валерій Григорович; Furyk, Ye. A.; Riabokon, Ye.V.; Onishchenko, T.Ye.; Saveliev, V.G. (УМСА, 2014)
Обстежено 133 хворих на гострий гепатит B віком від 18 до 60 років. Гострий гепатит В у хворих із хронічним вживанням алкоголю в гепатотоксичних дозах характеризується тривалішим (р<0,05) продромальним періодом, у розпал захворювання виразнішою клінічною маніфестацією з появою холестатичних і геморагічних проявів, вищим рівнем гіпербілірубінемії, а в період реконвалесценції збереженням вищої активності аланінамінотрансферази, порівняно з пацієнтами без супутнього ураження печінки. Період реконвалесценції у цих хворих характеризується збереженням циркуляції HBsAg, меншою частотою сероконверсії HBeAg – anti-HBe, порівняно з хворими на гострий гепатит В без супутнього ураження печінки. Гострий гепатит В у хворих із хронічним вживанням алкоголю в гепатотоксичних дозах характеризується вищим рівнем нітритів (на 59,9 %, р<0,01), що поєднується з низьким вмістом L-аргініну (на 38,8 %, р<0,05) у сироватці крові, а у період реконвалесценції вищим рівнем вмісту нітритів (у 2,6 разу, р<0,01), у поєднанні з триваючим зниженням вмісту L-аргініну (на 42,5 %, р<0,05) у сироватці крові, порівняно з хворими на гострий гепатит В без супутнього ураження печінки.
Динамика клинико-биохимических параметров и содержание нитритов и L-аргинина в сыворотке крови больных острым гепатитом В с сопутствующим употреблением алкоголя в гепатотоксичных дозах
Dynamics of clinical and biochemical parameters and nitrite and L-arginine contents in blood serum of patients with acute hepatitis B and concomitant use of alcohol hepatotoxic doses
Keywords: гострий гепатит В; нітрити; L-аргінін; алкоголь; acute hepatitis B; nitrite; L-arginine; alcohol