Масс-спектрометрическое определение химических элементов в корневищах с корнями четырех видов Valeriana officinalis L. s. l. - Панченко, С. В.; Соленникова, С. Н.; Горохова, Т. А.; Круглов, Д. С.; Корниевская, В. Г.; Корниевский, Ю. И.; Фурса, Н. С.; Панченко, Світлана Валеріївна; Корнієвська, Валентина Григорівна; Корнієвський, Юрій Іванович (Запорожский государственный медицинский университет, 2012)
У результаті мас-спектрометричного визначення елементного складу кореневищ з коренями валеріани лікарської (Valeriana offi cinalis L. s. str.), в. пагорбкової (V. collina Wallr.), в. бузинолистої (V. sambucifolia Mikan fi l.) та в. Гросгейма (V. grossheimii Worosch.), зібраних у Запоріжжі, Смілі, у сільському районі (Іванівської обл.), у горах Кавказу і Карпат визначено 61 елемент, третину яких складають есенціальні й умовно есенціальні, накопичення окремих елементів зумовлене місцем збору зразків. Відзначено, що концентрація більшості елементів, у тому числі техногенних, у сировині з міських територій вища, ніж з сільської місцевості та особливо з гірських масивів. В результате масс-спектрометрического определения элементного состава корневищ с корнями валерианы аптечной (Valeriana offi cinalis L. s. str.), в. холмовой (V. collina Wallr.), в. бузинолистной (V. sambucifolia Mikan. fi l.) и в. Гроссгейма (V. grossheimii Worosch.), собранных в Запорожье, Смеле, в сельской местности (Ивановская обл.), в горах Кавказа и Карпат определено наличие 61 элемента, третью часть которых составляли эссенциальные и условно эссенциальные, накопление отдельных элементов обусловлено местом сбора анализируемых образцов. Обнаружено, что концентрация большинства элементов, в том числе техногенных, в сырье из городских территорий выше, чем из сeльской местности и особенно из горных массивов. As a result of mass-spectrometric determination of elemental composition valerian rhizomes with roots of Valeriana offi cinalis L. s. Str., V. collina Wallr., V. sambucifolia Mikan. fi l. and V. grossheimii Worosch., collected in the cities Zaporozhye, Smela, in rural areas (Ivanovo region)., in the Caucasus Mountains and the Carpathians, showed the presence of 61 elements, a third of whom were essential and conditionally essential ones, due to the accumulation of individual elements of a gathering place for the analyzed samples, it was found that the concentration of most elements in the including man-made, the raw material from urban areas is higher comparatively to rural areas, especially mountain ranges.
Keywords: валеріана; мас-спектрометрія; макро- і мікроелементи; валериана; масс-спектрометрия; макро- и микроэлементы; valerianа; mass-spectroscopy; macro- and microelements