Особенности вегетативной регуляции у мужчин молодого возраста с кардиальной патологией - Ромалийская, О. В.; Демченко, А. В.; Ревенько, А. В.; Никитюк, О. В.; Харьяков, В. А.; Ромалійська, Оксана Володимирівна; Демченко, Аліна Вікторівна; Ревенько, Алла Василівна; Нікітюк, Ольга Вячеславівна; Romaliyskaya, О. V.; Demchenko, А. V.; Revenko, А. V.; et al. (My University, 2014)
Мета — вивчити функції вегетативної нервової системи за допомогою комплексної оцінки компонентів вегетативної регуляції та методу викликаних шкірних симпатичних потенціалів (ВШВП) у чоловіків молодого віку з кардіальною патологією порівняно зі здоровими особами. Матеріали і методи. Обстежено 45 чоловіків молодого віку. Проведено тестування за допомогою опитувальника Вейна — Соловйової, розрахунок індекса Кердо та коефіцієнта Хільдебрандта. При вивченні ВШВП проаналізовано стандартні показники. До основної групи залучено 30 чоловіків (середній вік — (20,7 ± 1,8) року) із супутньою кардіальною патологією, до контрольної — 15 здорових чоловіків (середній вік — (20,7 ± 1,9) року). Результати. У чоловіків основної групи загальний тонус вегетативної нервової системи мав переважно симпатичну спрямованість. Величина індексу Кердо в основній групі в 40 % випадків була від’ємною, у 47 % — додатною, у контрольній в усіх випадках дорівнюваpла нулю. Значення коефіцієнта Хільдебрандта свідчить про неузгодженість діяльності вісцеральних систем в основній групі. Латентний період ВШВП в основній групі був достовірно меншим, ніж у контрольній (р < 0,05), а амплітуда і тривалість першої та другої фази — достовірно більшими (р < 0,05). Висновки. У чоловіків основної групи виявлено підвищення активності ерготропних центрів. Objective — to study functions of VNS by means of the estimation of different vegetative regulation complexes and using the methods of evoked skin sympathetic potentials (ESSP) among young men suffering from cardiac pathology in comparison with those in good health. Methods and subjects. 45 young men with the testing in accordance with Vein – Solovyova inquirer, calculation of Kerdo index and Hildebrandt’s coefficient, ESSP investigation with analysis of standard characteristics have been examined. As a result of that a main group (I) contained 30 patients of age limit 20.7 years ± 1.8 with corresponding cardiac pathology. Control group (II) contained 15 healthy people of age limit 20.7 years ± 1.9. Results. Patients of the I group had total tonus of VNS mainly with sympathetic orientation. Kerdo index in the I group had negative result in 40 % and positive — in 47 %. In the II group it was equal to 0. The calculation of Hildebrandt’s coefficient denotes an error of visceral systems activity in the I group. Latent time of ESSP in the I group was reliably smaller than in the II group (р < 0.05). Аmplitude and duration of the first and the second phases in the I group were reliably higher in comparison with the II group (р < 0.05). Conclusions. The elevation of ergotropic centers activity was revealed among patients from the I group.
Peculiarities of vegetative regulation among young men sufferering from cardiac pathology
Keywords: вегетативна регуляція; викликані шкірні симпатичні потенціали; кардіальна патологія; vegetative regulation; evoked skin sympathetic potentials; cardial patology