Розроблення та дослідження мазі з ефірною олією чебрецю для лікування шкіри голови та її волосяної частини - Пучкан, Любов Олександрівна; Салій, О. О.; Фуклева, Лариса Анатоліївна; Малецький, Микола Миколайович; Puchkan, L. O.; Saliy, О. О.; Fukleva, L. A.; Maletsky, M. M. (My University, 2023)
Дерматологічні захворювання є найрозповсюдженішими у всьому світі. За даними ВООЗ, на грибкові захворювання шкіри хворіє від 20–30% населення світу і на гнійничкові хвороби – 25–35%. Гнійничкові хвороби (піодерміі) є результатом попадання патогенних стафілококів і стрептококів, а грибкові захворювання (дерматомікози) – різних видів грибів. На сьогодні ці захворювання лікують різними видами лікарських засобів, але майже у всіх активним інгредієнтом є синтетичні сполуки (антибіотики, сульфаніламіди, похідні імідазолу та ін.). Лікарських засобів природного походження – обмаль. З метою збільшення кількості фітозасобів зовнішнього застосування (мазей), які мають лікарські рослинні активні компоненти, здійснено дослідження з використанням стандартизованої ефірної олії чебрецю звичайного. Метою дослідження було вивчення методом математичного планування експерименту впливу допоміжних речовин мазевої основі для розроблення оптимального складу дерматологічної мазі з ефірною олією чебрецю звичайного. Для розроблення оптимального складу мазі було використано допоміжні речовини для мазевих основ гідрофобного та емульсійного складу. Концентрація ефірної олії чебрецю становила 5% у всіх зразках. Критерієм вибору оптимального складу обрано ступінь вивільнення тимолу в дослідженні in vitro методом рівноважного діалізу. Як допоміжні речовини використовували речовини, дозволені у фармації, з відомими характеристиками, профілем безпеки, досвідом застосування. За допомогою множинного критерію Дункана створено ряд переваг: а7 > а8 > а9 > а10 > а6 > а2 > а5 > а3 > а1 > а4. На підставі проведених досліджень обрано оптимальний склад мазі для лікування уражень шкіри голови та її волосяної частини. Досліджені органолептичні і технологічні властивості та показники якості (однорідність, колоїдна стабільність, термостабільність, мікробіологічна чистота) мазі з ефірною олією чебрецю під час тривалого зберігання за температури +2–+8 °C свідчать про стабільність розробленого складу мазі упродовж двох років спостереження. Створення нового місцевого засобу для лікування уражень шкіри голови та її волосяної частини дасть змогу розширити арсенал безпечних та ефективних засобів. Dermatological diseases are the most widespread in the whole world. According to WHO, 20–30% of the world’s population suffers from fungal skin diseases and 25–35% from pustular diseases. Pustular diseases (pyoderma) are the result of pathogenic staphylococci and streptococci, and fungal diseases (dermatomycoses) are caused by various types of fungi. Today, these diseases are treated with various types of drugs, but the active ingredient in almost all of them is synthetic compounds (antibiotics, sulfonamides, imidazole derivatives, etc.). Medicines of natural origin are scarce. In order to increase the number of phytoremedies for external use (ointments), which have medicinal plant active components, a study was conducted using standardized essential oil of common thyme. The aim of the work was to study the effect of excipients on the ointment base by the method of mathematical planning of the experiment for the development of the optimal composition of the dermatological ointment with the essential oil of common thyme. Excipiennts for ointment bases of hydrophobic and emulsion composition were used to develop the optimal composition of the ointment. The concentration of thyme essential oil was 5% in all samples. The degree of thymol release in an in vitro study using the equilibrium dialysis method was chosen as the criterion for choosing the optimal composition. Excipiennts allowed in pharmacy, with known characteristics, safety profile, and application experience were used as auxiliary substances. Using Duncan’s multiple criterion, a number of advantages were created: а7 > а8 > а9 > а10 > а6 >а2 > а5 > а3 > а1 > а4. On the basis of the conducted studies, the optimal composition of the ointment was chosen for the treatment of lesions of the scalp and hair. The studied organoleptic and technological properties and quality indicators (homogeneity, colloidal stability, thermal stability, microbiological purity) of ointment with thyme essential oil during long-term storage at a temperature of +2–+8 °C established the stability of the developed composition of the ointment during two years of observation. The creation of a new local remedy for the treatment of lesions of the scalp and its hair part will allow to expand the arsenal of safe and effective remedies.
Development and research of ointment with essential oil of thyme for the treatment of the scalp and hair parts of the head
Пучкан Л. О. - https://orcid.org/0000-0003-4338-6268), Фуклева Л. А. - https://orcid.org/0000-0002-2930-0619), Малецький М. М. https:// orcid.org /0000-0002-9404-9467).
Keywords: фітозасіб; ефірна олія чебрецю; мазеві основи; фармацевтична доступність; технологічні властивості; herbal remedy; thyme essential oil; ointment bases; pharmaceutical availability; technological properties