Дослідження мікробіологічної чистоти мазі з амінексилом для зовнішнього застосування - Жамалі, К.; Количева, Наталія Леонідівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Одним з обов'язкових фармакопейних показників стандартизації лікарських засобів є ступінь їх мікробної чистоти. Дотримання вимог цього параметру сприяє підвищенню їх стабільності упродовж тривалого зберігання і підвищенню безпеки. При розробці нестерильних лікарських форм для зовнішнього застосування (мазей, кремів, гелів, линиментов) з метою досягнення фармакопейного рівня їх мікробіологічної чистоти при необхідності використовують введення до складу лікарських форм допоміжних речовин з антимікробною дією. На кафедрі технології ліків в результаті проведених комплексних біофармацевтичних, фармакотехнологических і реологічних досліджень науково обгрунтований склад і технологія отримання мазі амінексилу в комбінації з аргановою оливою на гідрофільному носії для терапії і профілактики алопеції. Мета дослідження: оцінка мікробіологічної чистоти розробленої трихологічної лікарської форми для зовнішнього застосування. Отримані результати. На першому етапі досліджень встановлювали, чи володіє мазь (маска) для волосся, що містить 2% амінексилу і 10% арганової оливи на основі натрій -карбоксиметилцелюлозного гліцерогелю антимікробною дією і чи має потребу він у введенні до свого складу антисептиків. Для цього провели оцінку його мікробіологічної чистоти відповідно до ДФУ 1 (2.6.12; 2.6.13). Для контролю мікробної контамінації використовували зразки лікарських форм, розфасовані в металеві безповоротно стиснуті туби з внутрішнім лаковим покриттям, захисною мембраною і латексним кільцем, які зберігали в прохолодному (8-15°С), захищеному від світла місці впродовж 10 діб (граничний термін зберігання для екстемпоральних препаратів відповідно до ДФУ).
Keywords: тези доповідей