Форми та методи оптимізації практичної підготовки студентів медичного університету на базі кафедри внутрішніх хвороб 3 ЗДМФУ - Акімова, Лілія Сергіївна; Чорна, Інна Володимирівна; Кошля, Олена Володимирівна; Akimova, L. S.; Chorna, I. V.; Koshlia, O. V. (My University, 2025)
Використання знань та інформації, набутих студентами в процесі навчання в медичному університеті, на практиці – необхідна і невідʼємна складова становлення майбутнього лікаря і системи медичної освіти в цілому. Інтеграція теоретичних знань з практичною діяльністю та надання можливості студентам старших курсів отримувати клінічний досвід повинні забезспечуватись викладачами клінічних кафедр медичних університетів на базі лікувальних закладів, діагностичних та лабораторних центрів. В статті обгрунтовано важливість та необхідність покращення практичної підготовки студентів старших курсів медичних університетів, запропоновано і досліджено форми та методи оптимізації практичної підготовки, детально розглянуто вплив різних видів активності на практичних заняттях з клінічних дисциплін на формування окремих компетенцій, вмінь та навичок майбутнього лікаря. The use of knowledge and information acquired by students in the process of studying at a medical university in practice is a necessary and inseparable component of the formation of a future clinician and the medical education system as a whole. The integration of theoretical knowledge with practical activities and the provision of opportunities for upper year students to have clinical experience should be provided by teachers of clinical departments of medical universities on the basis of medical clinics, diagnostic and laboratory centres. The article substantiates the importance and necessity of improving the practical training of upper-year medical students, proposes and studies the forms and methods of optimising practical training, and discusses in detail the impact of various types of activity in practical classes in clinical disciplines on the formation of certain medical competencies, skills and abilities of a future doctor.
Forms and methods of optimisation of practical skills training of medical university students at the department of internal diseases 3 ZSMPU
Keywords: практична підготовка; професійні компетенції лікаря; клінічна кафедра; клінічна база; лікувальна діяльність; practical training; professional competences of a clinician; clinical department; clinical base; medical practice