A case of successful treatment of an extremely preterm infant with necrotic enterocolitis complicated by sepsis of bacterial and fungal etiology - Kurochkin, M. Yu.; Davydova, A. H.; Makarova, M. O.; Denysenko, I. H.; Horodkova, Yu. V.; Курочкін, Михайло Юрійович; Давидова, Анна Григорівна; Макарова, Марина Олександрівна; Денисенко, І. Г.; Городкова, Юлія Вячеславівна (Запорізький державний медичний університет, 2022)
The aim. To acquaint medical practitioners with the case of successful surgical treatment and intensive care of a extremely preterm infant with necrotic enterocolitis, complicated with intestinal perforation and sepsis of mixed bacterial and fungal etiology. Materials and methods. The child was treated in the Neonatal Anesthesiology and Intensive Care Department of Communal Non-commercial Enterprise “City Children’s Hospital No. 5” of Zaporizhzhia City Council. Blood analyses, microbiological, X-ray and ultrasound examinations were performed by indications using the hospital equipment. Results. An extremely preterm, very low birth weight infant underwent nine traumatic surgical interventions for NEC with gastric and intestinal perforation, diffuse peritonitis, and adhesive intestinal obstruction. The child’s condition was complicated by sepsis of mixed bacterial and fungal etiology. Preoperative preparation included antibacterial therapy, infusion therapy with modern balanced polyionic solutions, and inotropic support. Мета роботи – ознайомити лікарів-практиків з випадком успішного хірургічного лікування та інтенсивної терапії глибоконедоношеної дитини з некротичним ентероколітом (НЕК), що ускладнений перфорацією кишечника та сепсисом змішаної бактеріально-грибкової етіології. Матеріали та методи. Дитина перебувала на лікуванні у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених КНП «Міська дитяча лікарня № 5» ЗМР. Дитині виконали клінічні та біохімічні аналізи крові, мікробіологічні, рентгенологічні та ультразвукові дослідження на обладнанні лікарні. Результати. Глибоконедоношена дитина з дуже низькою масою тіла перенесла дев’ять травматичних оперативних втручань з приводу НЕК з перфорацією шлунка та кишківника, розлитого перитоніту, спайкової кишкової непрохідності. Стан дитини ускладнився сепсисом змішаної бактеріально-грибкової етіології. Передопераційна підготовка передбачала антибактеріальну терапію, інфузійну терапію з включенням сучасних збалансованих полііонних розчинів, інотропну підтримку.
Випадок успішного лікування глибоконедоношеної дитини з некротичним ентероколітом, що ускладнений сепсисом бактеріально-грибкової етіології
Kurochkin M. Yu.- ORCID ID: 0000-0003-3536-9775; Davydova A. H. - ORCID ID: 0000-0002-6689-5121; Makarova M. O. - ORCID ID: 0000-0003-2092-2240; Horodkova Yu. V. - ORCID ID: 0000-0001-5954-7682.
Keywords: necrotizing enterocolitis; peritonitis; sepsis; premature infant; некротичний ентероколіт; перитоніт; сепсис; недоношена дитина