Стандартизація субстанції броміду 1-β-фенілетил-4-(N-диметиламінобензиліденаміно)-1,2,4-триазолію - Кіпоть, Я. Ю. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Ішемічна хвороба серця (ІХС) – патологічний стан, що розвивається при порушенні відношення між потребою в кровопостачанні серця та його реальною потребою. Для поліпшення прогнозу при лікуванні ІХС, так і для усунення нападів стенокардії (ішемії міокарда) використовують бета-адреноблокатори (БАБ), які впливають на один з патогенетичних компонентів ІХС - дисфункцію ендотелію. На сьогоднішній час доведено, що дисфункція ендотелію має велике значення у розвитку ІХС. Серед нових біологічно активних сполук, які синтезовані в Запорізькому державному медичному університеті, особливу увагу заслуговує речовина бромід 1-β-фенілетил-4-(n-диметиламінобензиліденаміно)-1,2,4-триазолію (кардіотрил), яка володіє протиішемічною, вазодилятаторною, антиоксидантною, фібринолітичною, антигіпертензивною і мембраностабілізуючою дією. На стадії доклінічних досліджень встановлено, що кардіотрил поліпшує кардіогемодинаміку при ішемічних порушеннях міокарда. Подібний вплив на кардіогемодинаміку в нормі при ішемічній патології вигідно відрізняє кардіотрил від стандартних -адреноблокаторів і блокаторів кальцієвих каналів.
Keywords: тези доповідей