Особливості мотиваційних розладів хворих на просту форму шизофренії з атиповою клінічною структурою - Мосейко, Олексій Валентинович; Мосейко, А. В.; Moseyko, A. V. (My University, 2017)
З метою визначення рівня і структури агресивних реакцій серед хворих на просту форму шизофренії з різним рівнем атипії клініко-психопатологічної симптоматики обстежено 100 хворих з використанням опитувальника агресивності Басса–Дарки. Концептуальною основою аналізу контингенту виступила різнорідність клінічної картини у хворих у межах діагностичної рубрики простої форми шизофренії. Під час дослідження пацієнтів було розподілено на 4 рівні атиповості клінічних проявів: 0 рівнем вважалися ізольовані негативні симптоми, I рівнем – психопатоподібні симптоми, II рівнем – псевдоневротичні, III – псевдопараноїдні. У результаті дослідження було виявлено, що для хворих з типовим перебігом простої форми шизофренії специфічними є високі показники підозрілості і почуття провини; для хворих із І рівнем атипії клініко-психопатологічної симптоматики характерне посилення фізичної, опосередкованої і вербальної агресії; для хворих з ІІ рівнем атипії – збільшення підозрілості і почуття провини; для хворих з ІІІ рівнем атипії – підвищений ступінь підозрілості, фізичної та опосередкованої агресії. С целью определения уровня и структуры агрессивных реакций среди больных простой формой шизофрении с разным уровнем атипии клинико-психопатологической симптоматики обследовано 100 больных простой формой шизофрении с использованием опросника агрессивности Басса–Дарки. Основанием анализа контингента является разнородность клинической картины у больных в рамках диагностической рубрики простой формы шизофрении. В концепции исследования больные были разделены на уровни атипичности клинических проявлений, где 0 уровнем являлись изолированные негативные симптомы, I уровнем – психопатоподобные симптомы, II уровнем – псевдоневротические, III уровнем – псевдопараноидные. В результате исследования было выявлено, что специфичными для больных с типичным течением простой формы шизофрении являются высокие показатели подозрительности и чувства вины; для больных с І уровнем атипии клинико-психопатологической симптоматики – повышение уровня физической, опосредованной и вербальной агрессии; для больных со ІІ уровнем атипии – усиление подозрительности и чувства вины; для больных с ІІІ уровнем атипии – увеличение подозрительности, физической и опосредованной агрессии. In order to determine the level and structure of aggressive reactions among patients with a simple form of schizophrenia with different atypia levels of clinical and psychopathological symptoms, 100 patients with a simple form of schizophrenia were examined using the Buss-Durkee Hostility Inventory. The basis for the analysis is the clinical heterogeneity within the diagnostic rubric of a simple form of schizophrenia. According to the research concept, patients were divided into groups according to levels of atypical clinical manifestations, where level 0 was presented by isolated negative symptoms, level I – psychopathic-like symptoms, level II – pseudoneurotic symptoms, III – pseudoparanoid symptoms. As a result of the study, it was found that for patients with a typical clinical manifestations of a simple form of schizophrenia high indicators of suspicion and guilt are specific; for patients with level I – increscent level of physical, mediated and verbal aggression; for patients with level II – suspicion and guilt; for patients with level III – high level of suspicion, physical and mediated aggression.
Особенности мотивационных расстройств больных простой формой шизофрении с атипичной клинической структурой
Features of motivational disorders of patients with simple-type schizophrenia with atypical clinical structure
Keywords: проста форма шизофренії; клінічна атипія; агресія; простая форма шизофрении; клиническая атипия; агрессия; simple-type schizophrenia; clinical atypia; aggression