Удосконалення діагностики ураження клубочкового апарату та тубулоінтерстиціальної тканини нирок у хворих на гіпертонічну хворобу та хронічний гломерулонефрит. - Долінна, Марія Олександрівна; Dolina, M. O. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Дисертація присвячена підвищенню ефективності діагностики ураження клубочкового апарату та тубулоінтерстиціальної тканини нирок у хворих на гіпертонічну хворобу та хронічний гломерулонефрит шляхом вивчення показників добового профілю артеріального тиску, кардіального ремоделювання, взаємозв’язку між морфологічними змінами і рівнями маркерів ураження нирок, а також терапевтичної корекції виявлених порушень за допомогою інгібітора ангіотензинперетворюючого ферменту раміприлу. Встановлено, що для хворих на гіпертонічну хворобу та хронічний гломерулонефрит з артеріальною гіпертензією характерний добовий ритм артеріального тиску «non-dipper», а найпоширенішим типом ремоделювання лівого шлуночка є концентрична гіпертрофія. Доведено, що для хворих на хронічний гломерулонефрит з артеріальною гіпертензією характерні виразніші морфологічні зміни нирок на відміну від пацієнтів з хронічним гломерулонефритом без артеріальної гіпертензії. Виявлено, що цистатин С, ліпокалін, асоційований з желатиназою нейтрофілів, інтерлейкін-18 є маркерами ураження нирок. Доповнено дані про те, що лікування раміприлом приводить до зниження показників добового моніторування артеріального тиску, кардіального ремоделювання та рівнів маркерів ураження нирок у хворих на гіпертонічну хворобу та хронічний гломерулонефрит. The thesis is devoted to diagnostics improving of glomerular apparatus and tubulo-interstitial kidney tissue by estimating the daily blood pressure (BP), cardiac remodelling and the relationship between renal morphological changes and levels of markers of kidney damage in patients with essential hypertension (EH) and chronic glomerulonephritis (HHN) and optimization of therapeutic correction of changes with angiotensin-converting enzyme inhibitor ramipril. The most typical circadian rhythm of BP in patients with EH and CGN is «non-dipper». The most common type of left ventricular (LV) remodelling among patients with EH and CGN is concentric hypertrophy. It is determined that morphological changes of glomerular and tubulointerstitial tissue are more expressive in patients with CGN and arterial hypertension. It is demonstrated that serum levels of cystatin, neutrophil gelatinase-associated lipocalin, interleukin-18 are the most effective diagnostic markers of kidney damage. Scientific data on ramipril action is completed with decrease of daily BP monitoring indexes, LV myocardial mass index, and reduction of markers of kidney damage in patients with EH and CGN.
Improving of glomerular and tubulointerstitial kidney damage diagnostics in patients with arterial hypertension and chronic glomerulonephritis.
Keywords: хронічний гломерулонефрит; артеріальна гіпертензія; гломерулярне; тубулярне ураження нирок; кардіальне ремоделювання; маркери ураження нирок; раміприл; хронический гломерулонефрит; артериальная гипертензия; гломерулярное; тубулярное поражение почек; кардиальное ремоделирование; маркеры поражения почек; рамиприл