Фактори ризику затримки росту плода у вагітних із прееклампсією - Круть, Юрій Якович; Дейніченко, Олена Валеріївна (ДЗ «Запорізька медична академія післядипломної освіти МОЗ України», 2019)
Затримка росту плода (ЗРП) є важливою медико- соціальною проблемою через широкий спектр ускладнень вагітності та негативні наслідки у постнатальному періоді. ЗРП посідає вагоме місце серед причин дитячої захворюваності та смертності. Згідно з медичною статистикою, ЗРП ускладнює перебіг кожної десятої вагітності, викликаючи різні захворювання плода і дитини. У 70-90% випадків затримка росту плода проявляється в третьому триместрі вагітності при наявності материнських захворювань, патології плаценти і багатоплідної вагітності. 30% дітей з гіпотрофією народжуються передчасно. Мета дослідження. Встановити за анамнестичними та клініко- інструментальними стандартними методами фактори ЗРП у вагітних із прееклампсією.
Keywords: тези доповідей