Вивчення структури біоптатів бронхів методом електронної мікроскопії у хворих на хіміорезистентний туберкульоз легень - Разнатовська, Олена Миколаївна; Хлистун, Валентин Миколайович; Хлистун, В. В. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. На сьогодні не викликає сумніву актуальність як специфічного, так і неспецифічного ураження слизової оболонки бронхів у хворих на хіміорезистентний туберкульоз (ХРТБ) легень на зниження ефективності лікування. Мета дослідження: встановлення актуальності вивчення ультраструктури біоптатів бронхів методом електронної мікроскопії (ЕМ) у хворих на ХРТБ легень шляхом аналізу літературних джерел. Матеріал і методи. Аналіз літературних джерел щодо вивчення ультраструктури біоптатів бронхів методом ЕМ у хворих на ХРТБ легень. Отримані результати. Провівши аналіз існуючих вітчизняних та закордонних літературних джерел, ми встановили, що на сьогодні проводиться достатньо наукових досліджень щодо вивчення ультраструктури бронхіального дерева при таких захворюванням як бронхіальна астма (різні її види), хронічні обструктивні захворювання легень, коморбідні стани при цих патологіях. Ми не знайшли результатів дослідження ультраструктури біоптатів бронхів методом ЕМ у хворих на туберкульоз, у тому числі й на ХРТБ легень.
Keywords: тези доповідей