Використання 3D-друку за відкритої репозиції застарілого заднього вивиху плеча (випадок з практики) - Головаха, Максим Леонідович; Бондаренко, С. А.; Golovakha, M. L.; Bondarenko, S. A. (My University, 2023)
Наведено приклад лікування пацієнта з застарілим заднім вивихом плеча, прооперованого раніше за методикою Латарже через рецидив передньої нестабільності. Методи. Хворий звернувся з діагнозом застарілий задній фіксований вивих лівого плечового суглоба, великий кістковий дефект переднього відділу головки (зворотний Хілл-Сакс). Пацієнту вже було виконано 2 операції на лівому плечовому суглобі з приводу звичного переднього вивиху головки плеча: 2018 — артроскопія та капсулопластика за Банкартом; 2020 — артротомія транспозицій дзьобоподібного відростка за Латарже (через рецидив передньої нестабільності). Особливість цього випадку — кістковий блок із гвинтами на передній поверхні гленоїду утворив масивний дефект передньої частини головки плечової кістки. Планування проведено на основі комп’ютерної томограми плечового суглоба в програмі FreeformPlus. Оцінювання функціонування здійснено за шкалами QuickDASH та Constant. Результати. Для зручності виконання інтраопераційної кісткової пластики дефекту виконано друк пластикової моделі головки плечової кістки для моделювання кісткового трансплантата й остеосинтезу. За шкалою QuickDASH до операції в пацієнта було 45 балів, тобто значне порушення функції верхньої кінцівки — постійний дискомфорт, біль. Після операції на 2 добу — 35 балів, 6 тижнів — 12 та 3 міс. — 12 балів, тобто якість життя хворого значно покращилася. За шкалою Сonstant до операції було 16 балів з яких: біль — 6, побутова активність — 2, обсяг рухів — 8. Після операції на 2 добу загальна сума 33 бали: біль — 10, побутова активність — 7, обсяг рухів (пасивних) — 16, через 6 тижнів — 80 балів, цей результат зберігся й через 3 міс. Висновок. Використання тривимірного планування й індивідуального інструмента значно полегшило основні етапи оперативного втручання в разі застарілого заднього вивиху головки плечової кістки. Дозволило швидко та зручно підготовити кістковий трансплантат, встановити його в дефект, а надрукована навігація дала змогу виконати стабілізований остеосинтез, забезпечити високу задоволеність пацієнта й добрий функціональний результат. An example of the treatment of a patient with chronic posterior dislocation of the shoulder, previously operated on by the Latarge technique due to recurrence of anterior instability, is given. Methods. The patient presented with an old fixed posterior dislocation of the left shoulder joint, large bone defect of the front part of the head (reverse Hill-Sachs). The patient has already undergone 2 operations on the left shoulder due to chronic anterior dislocation of the humeral head: 2018 — arthroscopy and capsuloplasty according to Bankart; 2020 — arthrotomy with Latarje transposition (due to recurrence of anterior instability). The peculiarity of this case is a bone block with screws located on the front surface of the glenoid made a massive defect front part of the humeral head. Planning performed on the basis of a CT scan of the shoulder joint in the FreeformPlus program. Assessment of functioning performed on the QuickDASH and Constant scales. The results. To improve the performance of intraoperative osteoplasty of the defect, a plastic model of the humeral head was printed for simulating bone graft and osteosynthesis. According to the QuickDASH scale before the operation, the patient had 45 points, that is, a significant decrease in the function of the upper limb — constant discomfort, pain. After surgery for 2 days — 35 points, 6 weeks — 12, and 3 months. — 12 points, that is, the patientʼs quality of life has improved significantly. According to the Constant scale before the operation, there were 16 points, of which: pain — 6, household activity — 2, range of motion — 8. After surgery on the 2nd day, a total of 33 points: pain — 10, household activity — 7, range of motion (passive) — 16, after 6 weeks — 80 points, this result remained after 3 months. Conclusion. The use of three-dimensional planning and an individual tool greatly facilitated the main stages of surgical intervention in the case of chronic posterior dislocation of the humeral head and made it possible to quickly and conveniently prepare a bone graft and install it in the defect. The printed navigation made it possible to perform a stabilizing osteosynthesis, ensure high patient satisfaction and a good functional result.
Using 3d printing for open reduction of chronic posterior shoulder dislocation (case from practice)
Keywords: плечовий суглоб; задній вивих; імпресійний перелом Хілл-Сакс; 3D-моделювання; Shoulder joint; posterior dislocation; Hill-Sachs impression fracture; 3Dmodeling