Біохімічні аспекти фармакотерапії з використанням інгібіторів топоізомераз - Александрова, Катерина Вячеславівна; Рудько, Наталія Петрівна; Фролова, С. М. (Харків : НФаУ, 2021)
Вступ. В тезах розглянуто деякі особливості молекулярних механізмів дії інгібіторів топоізомераз, які використовуються у якості засобів фармакотерапії різних захворювань, таких як онкопатології тощо. Характеристика інгібіторів наводиться відповідно до їх терапевтичних властивостей і можливостей використання для лікування захворювань. Контроль топології ДНК, її розкручування у процесах реплікації, репарації, транскрипції, і, навпаки, суперспералізація у процесі компактизації, здійснюється особливими високоспеціалізованими ферментами топоізомеразами. Прогрес у розумінні властивостей і функцій топоізомераз базується на великій кількості клінічних досліджень, завдяки яким було виявлено, що інгібітори топоізомераз можна використовувати у якості лікарських засобів. Повсюдне використання цих препаратів стало загальноприйнятим. В сучасних умовах пошук нових лікарських засобів з переліку інгібіторів топоізомераз здійснюється як відбір найбільш ефективних у блокуванні функцій цих ферментів.