Вивчення дії 7-(2'-гідрокси-3'-ізопропокси)пропіл-3-метил-8-(4'-фенілпіперазин-1'-іл)-ксантину на показники кислотно-лужного балансу у крові щурів на тлі гіперліпідемії - Остапенко, Андрій Олексійович; Білай, Іван Михайлович; Білай, Андрій Іванович; Красько, Микола Петрович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. Зважаючи на те, що використовувані в сучасній медицині деякі похідні ксантину (пентоксифілін, агапурин, еуфілін) виявляють комплексність терапевтичної дії завдяки унікальному клітинному механізмові: впливові на А1-А3-аденозинові рецептори, розташовані в більшості цікавих для нас органів, зі зрушенням активності різних ізоферментів 3',5'-фосфодіестерази PDE1-PDE5 [4]. Крім того окремими дослідженнями доведено, що ряд похідних 8-бромксантину виявляють антиоксидантну та протизапальну дію. Завдяки такій активності похідні ксантину підвищують стійкість тканин до гіпоксії та діють як цитопротектори, що можна використовувати для попередження ускладнень АС. Тому створення нових антиатеросклеротичних препаратів на основі похідних ксантину є перспективним завданням сучасної фармакологічної науки. Мета роботи – вивчення дії 7-(2'-гідрокси-3'-ізопропокси)пропіл-3-метил-8-(4'-фенілпіперазин-1'-іл)-ксантину на показники кисневого балансу у крові щурів на тлі гіперліпідемії. Матеріали та методи дослідження. Експериментальну гіперліпідемію створювали за «вітамінною» моделлю. На шосту добу забирали кров в спеціальні гепаринізовані шприци та капіляри для дослідження показників кисневого балансу. Біохімічні показники досліджували потенціометрично на аналізаторі кислотно-лужного стану ABL 800 Flex та гемоксиметрі OSM-3 ( «Radiometer», Данія). Дані для сполук порівнювали з аналогічними для інтактних щурів, контролю та еталонних препаратів (аторвастатину, фенофібрату та нікотинової кислоти). Статистична обробка даних здійснювалася з застосуванням стандартного пакету програм «STATISTICA® for Windows 6.0» (StatSoft Inc., № AXXR712D833214FAN5), оцінюючи достовірність при рівні значущості не менше 95% (Р <0,05) з використанням t-критерію Стьюдента. Розподіл змінних визначали за допомогою критерію Колмогорова-Смирнова. Порівняння проводили за непараметричними критеріями Манна-Уїтні.
Keywords: тези доповідей