Закономірності фізичного та статевого розвитку підлітків, хворих на інсулінзалежний цукровий діабет - Пахольчук, Тетяна Миколаївна; Пахольчук, Т. Н.; Pakholchuk, T. N. (My University, 2001)
Проаналізовано стан фізичного та статевого розвитку здорових підлітків регіону віком 12 - 14 років, залежність виявлених відхилень у хворих на інсулінзалежний цукровий діабет (ІЗЦД) від тривалості захворювання. Найбільш значні порушення зумовлені хворобою, яка триває більше 5 років, що проявилося в дисгармонійному фізичному розвитку та затримці становлення вторинних статевих ознак на тлі значних порушень гормонального гомеостазу. Запропоновано таблиці для оцінки фізичного та статевого розвитку підлітків 12 - 14 років, які мешкають в Запоріжжі. Розроблено програму диспансерного спостереження та обстеження дітей підліткового віку, хворих на ІЗЦД, спрямовану на раннє виявлення та запобігання можливим ускладненням захворювання.
Закономерности физического и полового развития у подростков, больных инсулинзависимым сахарным диабетом
Conformity of physical and sexual development in adolescents of insulin-dependent diabetes mellitus
Keywords: інсулінзалежний цукровий діабет; підлітки; фізичний розвиток; статевий розвиток; гормональний гомеостаз; таблиці оцінки фізичного і статевого розвитку; инсулинзависимый сахарный диабет; подростки; физическое развитие; половое развитие; гормональный гомеостаз; таблицы оценки физического и полового развития; prematurity-onset diabetes mellitus; teenagers, physical development; sexual development; hormonal homeostasys; the tables of estimation of physical and sexual development