Стан клітинної ланки вродженого імунітету у інфертильних чоловіків залежно від виду та кількості вживаного алкоголю - Козачук, Олександр Сергійович; Воронцова, Лоліта Леонідівна; Коваленко, Вікторія Анатоліївна; Kozachuk, O. S.; Vorontsova, L. L.; Kovalenko, V. A. (My University, 2023)
Мета роботи. Вивчення стану клітинної ланки неспецифічного імунітету в залежності від типу та кількості вживаного алкоголю. Матеріали та методи. Обстежено 110 чоловіків у віці від 20 до 55 років, які були розділені на 3 групи. Першу (контрольну) групу склали 17 фертильних чоловіків, що не вживають спиртних напоїв. Другу групу (порівняння) склали 27 пацієнтів, які вживають, але не зловживають всіма типами спиртних напоїв (1–2 дози алкоголю приблизно раз в 1–3 місяці). Третю групу склали 66 пацієнтів, що зловживають спиртними напоями (6 і більше одиниць алкоголю за раз або 22 і більше доз на тиждень). Залежно від типу алкоголю ця група була розділена на 3 підгрупи: 3а підгрупу – 13 пацієнтів, які зловживають міцними алкогольними напоями; 3б – 27 пацієнтів, що зловживають пивом і 3в група – 26 пацієнтів, які зловживають пивом і міцними алкогольними напоями. Всім чоловікам було проведено опитування для оцінки споживання алкоголю протягом останнього року, а також оцінка фагоцитарної активності нейтрофільної та моноцитарної ланок імунної системи з розрахунком ступеню розладів імунної системи. Purpose of the study. Study of the state of the cellular link of nonspecific immunity depending on the type and amount of alcohol consumed. Materials and methods. 110 men between the ages of 20 and 55 were examined, who were divided into 3 groups. The first (control) group consisted of 17 fertile men who do not drink alcoholic beverages. The second group (comparison) consisted of 27 patients who use, but do not abuse, all types of alcoholic beverages (1–2 doses of alcohol approximately once every 1–3 months). The third group consisted of 66 patients who abuse alcoholic beverages (6 or more units of alcohol at a time or 22 or more doses per week). Depending on the type of alcohol, this group was divided into 3 subgroups: 3a subgroup – 13 patients who abuse strong alcoholic beverages; 3b – 27 patients who abuse beer and 3c group – 26 patients who abuse beer and strong alcoholic beverages. All men underwent a survey to assess alcohol consumption during the past year, as well as an assessment of the phagocytic activity of the neutrophilic and monocyte units of the immune system with the calculation of the degree of immune system disorders.
The state of the cellular link of innate immunity in men depending on type and amount of alcohol consumed
Keywords: алкоголь; чоловіче безпліддя; клітинна ланка вродженого імунітету; alcohol; male infertility; cellular link of innate immunity