Внесок генетичних маркерів у зміни терапевтичної дози варфарину у хворих з фібриляцією передсердь - Колесник, Михайло Юрійович; Михайловський, Ярослав Максимович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. Важливим аспектом терапії фібриляції передсердь (ФП) є запобігання тромбоемболічним подіям. Незважаючи на появу нових оральних антикоагулянтів, основним препаратом, що застосовується з цією метою, продовжує залишатися варфарин (ВФ). При призначенні ВФ необхідно враховувати, що препарат характеризується вузьким терапевтичним діапазоном, а його доза, стабільність антикоагулянтного ефекту і ризик виникнення кровотеч залежать від багатьох чинників, серед яких особливе значення мають генетичні особливості. Поширеність мутацій генів, що впливають на метаболізм ВФ, може відрізнятися навіть у різних регіонах однієї країни. В Запорізькій області дослідження поліморфізмів цих генів та їх вплив на зміни терапевтичної дози ВФ не проводилися. Мета роботи: виявити частоту поліморфізму генів CYP2C9, CYP4F2, VKORC1 та встановити їх взаємозв’язок зі зміною терапевтичної дози ВФ у хворих з ФП, що мешкають в Запорізької області. Матеріали та методи. До дослідження включено 41 хворого з ФП (середній вік – 68,2±1,2 р., чоловіків – 19, жінок – 22), які спостерігалися в антикоагулянтному кабінеті на базі ННМЦ «Університетська клініка» ЗДМУ та дали інформовану згоду на участь. Обстеження хворих з ФП проводили відповідно до загальноприйнятих стандартів. Поліморфізм генів CYP2C9, CYP4F2, VKORC1 визначали у відділі молекулярно-генетичних досліджень навчального медико-лабораторного центру ЗДМУ (директор – проф. Абрамов А.В., зав. відділом – проф. Камишний О.М.). Ампліфікацію фрагментів ДНК, що містять поліморфні ділянки, проводили за допомогою полімеразної ланцюгової реакції у режимі реального часу наборами Фармакогенетика Варфарин (ООО «НПО ДНК-Технологія») в термоциклері CFХ-96 (BioRad) з флуоресцентною схемою детекції. Реєстрація результатів ПЦР проводилася автоматично програмним забезпеченням. Статистичну обробку даних проводили за допомогою пакету програм «Statistica 6.0» за загальноприйнятою методикою.
Keywords: тези доповідей