Взаємозв’язок ремоделювання лівого шлуночка й артерій еластичного і м’язового типів у хворих з неконтрольованою артеріальною гіпертензією - Доценко, Сергій Якович; Дейнега, В. Г.; Доценко, Микола Якович; Доценко, Н. Я.; Dotsenko, S. Ya.; Deynega, V. G.; Dotsenko, N. Ya. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
У 363 хворих на гіпертонічну хворобу доведено односпрямований системний характер ремоделювання лівого шлуночка й артерій у вигляді гіпертрофії за концентричним типом, а також щільний зв’язок діастолічної дисфункції лівого шлуночка з підвищеною жорсткістю артерій, ступінь яких зроста при неконтрольованій артеріальній гіпертензії. У 363 больных гипертонической болезнью доказано однонаправленное системное ремоделирование левого желудочка и артерий в виде гипертрофии концентрического типа, а также тесная связь диастолической дисфункции левого желудочка с повышенной жесткостью артерий, степень которых повышалась при неконтролируемой артериальной гипертензии. In 363 hypertensive patients unidirectional system left ventricular and arteries remodeling in the form of concentric hypertrophy was proved as well as the close connection of left ventricle diastolic dysfunction with increased arterial stiffness, the extent of which increases with uncontrolled hypertension.
Взаимосвязь ремоделирования левого желудочка и артерий эластического и мышечного типов у больных с неконтролируемой артериальной гипертензией
Relationship of left ventricular and arteries of elastic and muscular type remodeling in patients with uncontrolled arterial hypertension
Keywords: гіпертонічна хвороба; неконтрольована артеріальна гіпертензія; ремоделювання лівого шлуночка; жорсткість артерій; гипертоническая болезнь; неконтролируемая артериальная гипертензия; ремоделирование; левого желудочка; жесткость артерий; essential hypertension; uncontrolled hypertension; left ventricular remodeling; arterial stiffness