П'ятирічний досвід роботи діагностичного центру Здоров'я в університетській клініці - Радомська, Тетяна Юріївна; Салівон-Гончаренко, А. А. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. Актуальною проблемою сучасної медицини є постійне зростання загальної, первинної захворюваності людей і смертності від хронічних неінфекційних захворювань. Враховуючи необхідність широкого втілення в медичну практику заходів ранньої діагностики та профілактики захворювань, створення обґрунтованих оптимальних режимів превентивного лікування, з 2013 року на базі діагностичного відділення Навчально-наукового медичного центру «Університетська клініка» розпочав свою діяльність Діагностичний центр здоров’я. Основними напрямками роботи Центру стала рання доклінічна діагностика та профілактика найбільш розповсюджених хронічних неінфекційних захворювань внутрішніх органів з подальшим формуванням індивідуальної програми превентивних заходів. Для оптимізації роботи Діагностичного центру здоров’я було створено 16 комплексних профілактичних та 10 діагностичних програм, які включають функціональні, ультразвукові методи дослідження, лабораторну, ендоскопічну діагностику та консультації спеціалістів. Мета дослідження – проаналізувати різні напрями діяльності Діагностичного центру здоров'я за п'ять років. Матеріали і методи. Було проаналізовано стандартні статистичні показники роботи Центру за п'ять років. Досліджувалася динаміка кількості обстежених пацієнтів та проведених досліджень, питома вага амбулаторних осіб, використання профілактичних і діагностичних програм, напрямки консультативного прийому пацієнтів, функціонування шкіл здоров'я. Статистична обробка здійснювалася за допомогою комп’ютерної програми «Statistica 6.1» (StatSoftIns, США).
Keywords: тези доповідей