Порівняльна характеристика клінічного перебігу венозних та артеріальних мозкових ішемічних інсультів - Коваленко, В. А.; Сікорська, Марина Володимирівна; Козьолкін, Олександр Анатолійович (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Венозний мозковий інсульт (ВМІ) займає 0,5% - 3% від всіх гострих порушень мозкового кровообігу (ГПМК) і являє собою особливу форму венозної тромбоемболії (ВТЭ) на відміну від артеріальних ішемічних інсультів (АІІ), які займають до 40%, але можливо, що кількість ВМІ більша адже вони складні в діагностиці, і від початку перших клінічних проявів до постановки остаточного діагнозу може минуть декілька діб. Матеріал і методи. Дослідження було проведено в клініці нервових хвороб Запорізького державного медичного університету на базі ангіоневрологічного центру. Ретроспективно проаналізовано 20 історій хвороб пацієнтів з ГПМК які було розділено на 2 групи по 10 осіб в кожній. У першу групу увійшли 10 хворих з ВМІ серед яких було 4 жінки та 6 чоловіків, середній вік пацієнтів склав 65,3±4,5 років. Друга група складалась також з 10 пацієнтів з АІІ з яких 4 жінки та 6 чоловіків, середній вік – 66,±3,9 років. Усім хворим проведена КТ-дослідження головного мозку на апараті SOMATOM Spirit (Siemens Німеччина) товщина зрізу 3; 8 мм. Для оцінки середнього віку пацієнтів був використаний статистичний метод стандартного відхилення.
Keywords: тези доповідей