Резистин як предиктор несприятливого перебігу хронічної серцевої недостатності у хворих з надлишковою масою тіла та ожирінням - Бідзіля, Петро Петрович; Bidzilya, P. P. (My University, 2018)
Досліджено прогностичну значимість сироваткового вмісту резистину стосовно несприятливого перебігу хронічної серцевої недостатності (ХСН) у хворих з надлишковою масою тіла (НМТ) та ожирінням. Матеріали та методи. Обстежено 84 хворих на ХСН ІІ–ІІІ функціонального класу (ФК) з НМТ та ожирінням І–ІІІ ступеня. До І групи увійшли 52 хворих з вмістом резистину більше 16,99 (46,7; 22,3–72,8) нг/мл, ІІ групу становили 32 пацієнти з рівнем резистину менше 16,99 (11,6; 10,0–13,4) нг/мл. Вміст резистину в сироватці крові визначали імуноферментним методом. Результати та обговорення. Високий вміст резистину при ХСН з НМТ та ожирінням характеризується більшими ФК захворювання, рівнем фібриногену, прямого білірубіну, розміром аорти, ЛПс, ПП, КДР ЛШ, ПШ, ММЛШ, індексу ММЛШ2, СТЛА, вмістом ІЛ-6, ІЛ-10, ФНП-α, інсуліну, НOMA-IR, співвідношенням резистин/адипонектин, переважанням поширеності ІІІ ФК ХСН, суб’єктивних та об’єктивних симптомів захворювання, легеневої гіпертензії, частоти смерті впродовж 5 років. Одночасно були меншими вміст гемоглобіну та співвідношення адипонектин/резистин. Отримані дані засвідчують негативну прогностичну роль високого вмісту резистину стосовно перебігу та наслідків ХСН у хворих з НМТ та ожирінням. The prognostic significance of serum content of resistin in relation to the unfavorable course of chronic heart failure (CHF) in patients with overweight and obesity has been researched. Materials and methods. Totally 84 patients with CHF II–III functional class (FC) with overweight and obesity of І–ІІІ degree were examined. Group I included 52 patients with resistin content greater than 16,99 (46,7; 22,3–72,8) ng/ml; the second group consisted of 32 patients with a resistin level of less than 16,99 (11,6; 10,0–13,4) ng/ml. The content of resistin in serum was determined by the immune enzyme method (ELISA). Results and discussion. The high content of resistin in CHF with overweight and obesity is characterized by higher FC of disease, levels of fibrinogen, direct bilirubin, the size of aorta, left atrium, right atrium, left ventricle end diastolic size, right ventricle, the left ventricle myocardial mass, left ventricle myocardial mass index2, the mean pulmonary artery pressure, the contents of IL-6, IL-10, TNF-α, insulin, NOMA-IR, the resistin/ adiponectin ratio, prevalence of CHF III FC, subjective and objective symptoms of the disease, pulmonary hypertension, frequency of death within 5 years. At the same time, hemoglobin level and adiponectin/resistin ratios were lower. The obtained data confirm the negative prognostic role of high content of resistin in relation to the course and results of CHF in patients with overweight and obesity.
Resistin as a predictor of an unfavorable course of chronic heart failure in patients with overweight and obesity
Keywords: хронічна серцева недостатність; надлишкова маса тіла; ожиріння; резистин; chronic heart failure; overweight; obesity; resistin