Изучение ценовой конъюнктуры украинского рынка средств для лечения себорейного дерматита волосистой части головы - Солодовник, В. А.; Ткаченко, Н. А.; Гладышева, С. А.; Солодовник, Віталій Андрійович; Ткаченко, Наталя Олександрівна; Гладишева, Світлана Анатоліївна; Solodovnyk, V. A.; Tkachenko, N. O.; Hladysheva, S. А. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Учитывая, что в большинстве случаев больные себорейным дерматитом волосистой части головы (СД ВЧГ) применяют лекар-ственные средства (ЛС) в течение длительного времени, важное значение приобретает социально-экономическая доступность препаратов антисеборейного действия, определенной мерой которой выступает цена ЛС. Цель работы – изучение ценовых характеристик средств для лечения СД ВЧГ, представленных на отечественном оптовом фармацевтическом рынке, а также анализ их доступности для потребителей южного региона Украины. Материалы и методы. Использованы логический, статистический методы, мониторинга. Проанализированы прайс-листы из¬вестных оптовых компаний украинского рынка, а также розничные цены на препараты антисеборейного действия. Результаты. Проведен анализ ценовой конъюнктуры фармацевтического рынка антисеборейных средств ВЧГ, пользующихся наибольшим спросом среди населения. Рассчитанный коэффициент ликвидности цены для большинства антисеборейных ЛС находится в пределах значения 0,5. Показатели коэффициента адекватной платежеспособности свидетельствуют о доступности отечественных препаратов Кетоконазол-Фитофарм (0,31), Кетодин (0,96), Кетозорал-Дарница (1,00), Дермазол (1,16), Дермазол Плюс (1,17). В сегменте «лечебная косметика» доступны для потребителей южного региона Сульсена паста 1 % (0,17), Сульсена Форте паста 2 % (0,19), шампунь «Зеленая аптека» (0,40), Сульсена шампунь (0,88); среди импортных – шампунь «911» дегтярный (РФ) – 0,50, Дегтярный шампунь (РФ) – 0,51, шампунь дегтярный «Аптечка Агафьи» (РФ) – 0,92. Выводы. На основе расчетов установлено, что для данного сегмента фармацевтического рынка характерна высокая ценовая кон¬куренция для всех препаратов, за исключением Кеназола, Кетоконазола Фитофарм, Низорала, Эберсепта, Кето Плюса, Скин-Капа. Коэффициенты адекватной платежеспособности и доступности свидетельствуют о низкой доступности многих антисеборейных средств ВЧГ для потребителей, что обусловливает необходимость создания новых отечественных средств антисеборейного действия для повышения уровня обеспечения населения эффективными и доступными препаратами. Зважаючи, що здебільшого хворі на себорейний дерматит волосистої частини голови (СД ВЧГ) застосовують лікарські засоби (ЛЗ) протягом тривалого часу, важливого значення набуває соціально-економічна доступність препаратів антисеборейної дії, певною мірою якої виступає ціна ЛЗ. Мета роботи – вивчення цінових характеристик засобів для лікування СД ВЧГ, що наявні на вітчизняному гуртовому фармацев-тичному ринку, а також аналіз їх доступності для споживачів південного регіону України. Матеріали та методи. Використали логічний, статистичний методи, моніторингу. Проаналізували прайс-листи відомих гуртових компаній українського ринку, а також роздрібні ціни на препарати антисеборейної дії. Результати. Виконали аналіз цінової кон’юнктури фармацевтичного ринку антисеборейних засобів ВЧГ, що мають найбільший попит серед населення. Розрахований коефіцієнт ліквідності ціни для більшості антисеборейних ЛЗ перебуває в межах значення 0,5. Показники коефіцієнта адекватної платоспроможності свідчать про доступність вітчизняних препаратів Кетоконазол-Фітофарм (0,31), Кетодін (0,96), Кетозорал-Дарниця (1,00), Дермазол (1,16), Дермазол Плюс (1,17). У сегменті «лікувальна косметика» доступними для споживачів південного регіону є Сульсена паста 1% (0,17), Сульсена Форте паста 2 % (0,19), шампунь «Зелена аптека» (0,40), Сульсена шампунь (0,88); серед імпортних – шампунь «911» дігтярний (РФ) – 0,50, Дігтярний шампунь (РФ) – 0,51 і шампунь дігтярний «Аптечка Агафії» (РФ) – 0,92. Висновки. На підставі розрахунків встановили, що для цього сегмента фармацевтичного ринку характерна висока цінова кон-куренція для усіх препаратів, крім Кеназолу, Кетоконазолу Фітофарм, Нізоралу, Еберсепта, Кето Плюса, Скін-Капа. Коефіцієнти адекватної платоспроможності та доступності свідчать про низьку доступність більшості антисеборейних засобів ВЧГ для спо¬ живачів, що зумовлює необхідність розробки нових вітчизняних засобів антисеборейної дії для підвищення рівня забезпечення населення ефективними та доступними препаратами. Considering mostly long time use of medicines by the patients with scalp seborrheic dermatitis (SSD) the social-economical availability of medications with antiseborrheic activity becomes important and the price of medicine appear as a certain measure. The aim of this work is the study of price characteristics of medicines for SSD treatment on the domestic pharmaceutical wholesale market and also the analysis of their availability for the Ukrainian South region consumers. Materials and methods. In this work the logical, statistical, monitoring methods were used. Price-lists of famous wholesale firms at Ukrainian pharmaceutical market and also retail prices of medications with antiseborrheic action were analyzed. Results. The analysis of pharmaceutical price market of antiseborrheic medications, which are of the greatest use among population, was carried out. Calculated liquidity ratio for the most antiseborrheic medications has value about 0.5. Indexes of adequate paying capacity factor indicate availability of such home-made remedies as Ketokonazol Fytopharm (0.31), Ketodin 90.96), Ketozoral-Darnitsa (1.00), Dermazol 91.16) and dermazol Plus (1.17). Sulsena paste 1 % (0.17), Sulsena forte paste 2 % (0.19), shampoo “Zelenaya apteka” (0.40), Sulsena shampoo (0.88) are the most available medications for South region in “medical cosmetics” segment. The tar shampoo “911” – (RF) – 0.50, tar shampoo– (RF) – 0.51 and tar shampoo “Aptechka Agafyi” – (RF) – 0.92 are the most available from imported shampoos. Conclusion. On basis of carried out calculations it was determined that the high price competition is typical for all medications of described segment of medications with the exception of Kenazol, Ketokonazol-Fitopharm, Nizoral, Ebersept, Keto Plus, Skin-Cap. Calculated adequate paying capacity factors and factors of availability show the low availability of many antiseborrheic medications for consumers and this fact determines necessity of creating new domestic remedies with antiseborrheic action on the purpose of increasing level of providing the population with effective and available remedies.
Вивчення цінової кон’юнктури українського ринку засобів для лікування себорейного дерматиту волосистої частини голови
Study of Ukrainian price market of medicines for scalp seborrheic dermatitis treatment
Keywords: фармацевтичний ринок; антисеборейні засоби; вартість ліків; pharmaceutical preparations; marketing; dermatologic agents; pharmaceutical fees; фармацевтический рынок; антисеборейные средства; стоимость лекарств