Порівняльне оцінювання ефективності дії сучасних нейропротекторів в умовах експериментальної хронічної ішемії мозку - Бєленічев, Ігор Федорович; Демченко, Аліна Вікторівна; Беленичев, И. Ф.; Демченко, А. В.; Belenichev, I. F.; Demchenko, A. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Своєчасний фармакологічний вплив на патологічні змін при церебральній ішемії є актуальним завданням сучасної неврології. З метою вивчення нейропротективних властивостей цитиколіну, кортексину, тіоцетаму та їхнього впливу на когнітивні функції в умовах модельованої хронічної ішемії мозку здійснили експериментальне дослідження на 75 білих щурах із використанням біохімічних, імуноферментних, фармакологічних і статистичних методів. Результати дослідження засвідчили здатність цитиколіну, кортексину та тіоцетаму позитивно впливати на молекулярно-біохімічні зміни в корі головного мозку ішемізованих тварин, що проявилось підвищенням активності глутатіон-залежних ферментів, відновленням рівноваги тіол-дисульфідної системи, зменшенням вмісту нітротирозину. Відзначили також поліпшення когнітивних функцій в експериментальних тварин. Своевременное фармакологическое воздействие на патологические изменения при церебральной ишемии является актуальной задачей современной неврологии. С целью изучения нейропротекторных свойств цитиколина, кортексина, тиоцетама и их влияния на когнитивные функции в условиях моделированной хронической ишемии мозга проведено экспериментальное исследование на 75 белых крысах с использованием биохимических, иммуноферментных, фармакологических и статистических методов. Результаты исследования доказали способность цитиколина, кортексина и тиоцетама положительно влиять на молекулярно-биохимические изменения в коре головного мозга ишемизированных животных, что проявилось повышением активности глутатион-зависимых ферментов, восстановлением равновесия тиол-дисульфидной системы, уменьшением содержания нитротирозина. Отмечено также улучшение когнитивных функций у экспериментальных животных. Modern pharmacological infl uence on the pathological changes in cerebral ischemia is actual task of the modern neurology. Aim. To make a comparative assessment of the effectiveness of modern neuroprotectors in conditions of experimental chronic cerebral ischemia. Methods and results. Experimental study of the neuroprotective effects of the citicoline, cortexin and tiocetam on the cognitive functions on the model of the chronic cerebral ischemia was conducted on 75 white rats. Biochemical, immunoassay, pharmacological, statistical methods were used. Conclusion. Obtained results showed citicoline, cortexin and tiocetam ability to positively infl uence on the molecular-biochemical changes in the brain cortex with ischemia. This resulted in the glutathione-dependent enzymes activity increase, recover of the thiol-disulfi de system balance, nitrotyrosine concentration decrease, improvement of the cognitive function in the experimental animals.
Сравнительная оценка эффективности действия современных нейропротекторов в условиях экспериментальной хронической ишемии мозга
Comparative assessment of the effectiveness of modern neuroprotectors in conditions of experimental chronic cerebral ischemia
Keywords: ішемія мозку; цитидин-5’-дифосфохолін; кортексин; тіоцетам; ишемия мозга; цитидин-5’-дифосфохолин; кортексин; тиоцетам; Brain Ischemia; Cytidine-5’-diphosphate-choline; Cortexin; Tiocetam