Сіль при гіпертензії: вживати неможливо відмовитись? - Волошина, Ірина Миколаївна; Кривенко, Віталій Іванович; Дейнега, Володимир Григорович; Voloshyna, I. M.; Krivenko, V. I.; Deynega, V. G. (My University, 2016)
В огляді наведені систематизовані сучасні дані про взаємозв’язок споживання солі з ризиком розвитку артеріальної гіпертензії і її ускладнень. Висвітлені основні патофізіологічні механізми, результати епідеміологічних досліджень щодо ролі надлишку натрію в прогресуванні серцево-судинних подій. Означено аспекти національних програм раціонального споживання солі в США, Європейському Союзі і окреслені проблеми культури споживання солі в Україні. The modern systematic data about the relationship of salt intake with the risk of hypertension and its complications had been observed in the review. The basic pathophysiological mechanisms, the results of epidemiological studies on the role of sodium excess in the progression of cardiovascular events had been considered. The aspects of national programs for the rational consumption of salt in the USA, European Union were described and cultural issues of salt consumption in Ukraine were outlined.
Salt in hypertension: to take impossible to refuse?
Keywords: артеріальна гіпертензія; сіль; натрій; калій; hypertension; salt; sodium; potassium