Стан та проблеми сучасної онкології (за даними огляду літератури) - Таранов, Володимир Володимирович; Теренда, Н. О.; Taranov, V. V.; Terenda, N. O. (My University, 2023)
Метою статті є аналіз наукових публікацій закордонних та вітчизняних вчених за 2014–2023 роки щодо стану епідеміологічної ситуації, організації онкологічної допомоги та основних проблем сучасної онкології. Матеріали та методи. Для аналізу літератури були використані наукометричні бази даних (Google Scholar, PubMed та Scopus, Web of Science), сайти наукових фахових видань, репозиторії закладів вищої освіти. Результати. Проаналізовано 43 наукові праці, що були опубліковані з 2014 по 2023 рік, і встановлено, що основними напрямами публікацій були такі: епідеміологія онкозахворюваності різних локалізацій, в тому числі й серед дитячого населення; профілактика та рання діагностика раку; організація онкологічної допомоги. Висновки. За результатами проведеного аналізу можна констатувати, що онкозахворюваність є важливою медико-соціальною проблемою сьогодення, яка вивчається багатьма вченими світу, які можуть забезпечити прогрес та вирішення даної проблеми на сучасному етапі існування проблем галузі охорони здоров’я. Aim is analysis of scientific publications by foreign and domestic researchers from 2014 to 2023 on the epidemiological situation, organization of oncological care, and key issues in contemporary oncology. Materials and methods. For literature analysis, bibliometric databases (Google Scholar, PubMed, Scopus, Web of Science), websites of scientific professional publications, and repositories of higher education institutions were utilized. Results. A total of 43 scientific papers published from 2014 to 2023 were analyzed, revealing that the main focus of publications included epidemiology of various types of cancer, including among pediatric populations, cancer prevention, early diagnosis, and the organization of oncological care. Conclusions. Based on the analysis conducted, it can be concluded that cancer incidence is a significant medical and social problem of today, extensively studied by numerous researchers worldwide who can contribute to progress and resolution of this issue in the modern era of healthcare.
The state and challenges of modern oncology (based on literature review)
Keywords: злоякісні новоутворення; епідеміологія; захворюваність; смертність; рання діагностика; профілактика; організація медичної допомоги; malignant neoplasms; epidemiology; incidence; mortality; early diagnosis; prevention; healthcare organization