Встановлення статевої належності кісток, що піддалися дії високої температури при судово-медичній ідентифікації загиблої особи - Голубович, Леонід Львович; Бачинський, В. Т.; Зубко, Марія Дмитрівна; Голубович, П. Л.; Голубович, А. Л.; Куртєв, А. В.; Голубович, Л. Л.; Бачински, В. Т.; Зубко, М. Д.; Голубович, П. Л.; Голубович, А. Л.; Куртев, А. В.; et al. (My University, 2019)
Експериментальне дослідження спалених кісток із метою визначення статевої належності кісткових рештків, що піддалися дії високої температури, у процесі ідентифікації загиблих осіб. Матеріал і методи. Матеріалом експериментальних досліджень були довгі трубчасті кістки людей віком від 20 до 92 років, отримані з архіву медико-криміналістичного відділення Запорізького обласного бюро судово‑медичної експертизи за період 1972–2000 роки. Висновок. Проведене дослідження показало можливість встановлення статевої належності довгих трубчастих кісток за окремими фрагментами чи характеристикам на основі п`ятиінтервального оцінювання числових значень обраних характеристик.

Экспериментальное исследование сожженных костей с целью определения половой принадлежности костных останков, подвергшихся воздействию высокой температуры в процессе идентификации погибших. Материал и методы. Материалом экспериментальных исследований были длинные трубчатые кости людей в возрасте от 20 до 92 лет, полученные из архива медико-криминалистического отделения Запорожского областного бюро судебно-медицинской экспертизы в период с 1972 по 2000 годы. Вывод. Проведенное исследование показало возможность установления половой принадлежности длинных трубчатых костей по отдельным фрагментам или характеристикам на основе пятиинтервального оценивания числовых значений выбранных характеристик.

The objective of the paper was to describe the experience of the authors of the experimental study of burned bones with the purpose of determining the sex of bone remains exposed to high temperature during the identification of the deceased. Material and methods. All long tubular bones of people aged 20 (that is, after the closure of growth zones) to 92 years were selected as the material for experimental studies. Conclusions. The conducted research has shown the possibility of establishing the sex of long tubular bones by individual fragments or characteristics based on a five-interval estimation of the numerical values of the selected characteristics. The precision solution to the problem increases with the use of several characteristics of one bone.
Определения половой принадлежности костных останков, подвергшихся воздействию высокой температуры в процессе идентификации погибших
Establishment of sexual origin of bones exposed to high temperatures in the forensic identification of the victims
Keywords: спалені кістки; удовомедична експертиза; статева належність; ідентифікація особи; сожженные кости; судебно-медицинская экспертиза; половоая принадлежность; идентификация личности; forensic medical examination of bones; sexual origin; identification of personality