Ефективність використання візуальних засобів у викладанні української мови як іноземної - Черновол, Ольга Григорівна; Chernovol, Olha Hryhorivna (Християнська академія педагогічних наук України, 2025)
Стаття присвячена дослідженню ефективності застосу-вання візуальних засобів у процесі викладання української мови як іноземної з метою підвищення рівня засвоєння навчального матеріалу та розвитку ключових компетентностей студентів. Мета дослідження – проаналізувати роль і функціональність візуальних сервісів у навчальному процесі української мови для іноземців, зокрема з точки зору їх впливу на мотивацію та якість мовної практики. У ході наукового дослідження використовувалися загальнонаукові методи пізнання: аналіз, синтез, класифікація, систематизація, порівняння, моделювання та узагальнення. Результати дослідження показують, що інтеграція цифрових візуальних сервісів у викладання української мови як іноземної забезпечує поєднання мовної практики з елементами творчої діяльності, що підвищує інтерес студентів до навчання, сприяє глибшому засвоєнню матеріалу та активізує міжкультурну комунікацію. У дослідженні було виокремлено чотири основні категорії засобів візуалізації, які застосовуються в освітньому процесі: 1) засоби систематизації інформації, серед яких таблиці та ментальні карти; 2) інструменти створення візуального середовища, включаючи презентації й анімовані інтерфейси; 3) інтерактивні засоби на основі ігрових елементів, такі як хмари слів і скрайбінг; 4) створення відеоконтенту – відеолекції та буктрейлери. Здійснено аналіз низки сервісів, що сприяють створенню візуальних матеріалів і підтримують роз-виток цифрових навичок. До них належать: Thinglink – для інтерактивних зображень; Chatterpix – для анімованого озвучення; Busuu – для мовної практики з носіями мови; VEO – для відеоаналізу та рефлексії; Newspaperclub ARTHR – для створення цифрових газет; AnyChart, Easel.ly та Infogram – для візуалізації статистичних даних; Prezi – для динамічних презентацій. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання систематизованих візуальних інструментів для підвищення ефективності викладання української мови іноземним студентам. The article explores the effectiveness of using visual tools in teaching Ukrainian as a foreign language with the aim of enhancing students’ understanding of the learning material and developing their key competencies. The purpose of the study is to analyze the role and functionality of visual services in the educational process of teaching Ukrainian to foreigners, particularly in terms of their influence on motivation and the quality of language practice. The study employed general scientific methods of cognition: analysis, synthesis, classification, systematization, comparison, modeling, and generalization. The findings demonstrate that integrating digital visual services into the process of teaching Ukrainian as a foreign language allows language practice to be combined with creative activities, which increases student engagement, promotes deeper understanding of the material, and encourages intercultural communication. The study identified four main categories of visualization tools used in education: 1) tools for organizing information, such as tables and mind maps; 2) tools for creating a visual environment, including presentations and animated interfaces; 3) interactive tools based on gamification, such as word clouds and scribing; 4) video content creation – video lectures and book trailers. A number of services that support the creation of visual materials and help develop digital skills were analyzed. These include: Thinglink – for interactive images; Chatterpix – for animated voiceovers; Busuu – for language practice with native speakers; VEO – for video analysis and reflection; Newspaperclub ARTHR – for creating digital newspapers; AnyChart, Easel.ly, and Infogram – for visualizing statistical data; Prezi – for dynamic presentations. The practical value of the research lies in the possibility of using systematized visual tools to improve the effectiveness of teaching Ukrainian to international students.
Effectiveness of using visual tools in teaching ukrainian as a foreign language
Keywords: українська мова як іноземна; візуальні засоби; цифрові сервіси; інфографіка; інтерактивне навчання; Ukrainian as a foreign language; visual tools; digital services; infographics; interactive learning