Мікроскопічні ознаки сировини лавра благородного - Мусієнко, С. Г.; Кисличенко, В. С. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
Своєчасним завданням фармації є продовження досліджень популярної лікарської рослинної сировини – лавра благородного – для корекції аспектів її застосування. З метою встановлення діагностичних мікроскопічних рис вивчили анатомічну будову пагонів і листя лавра благородного за відомими мікротехнічними методиками. Встановили, що пагони мали розсіяно-судинний тип ксилеми з частими однорядними серцевинними променями, у флоемній частині є ефірноолійні вмістища, листя гіпостоматичне, дорзивентрального типу будови, епідерма з частими продихами аномоцитного типу, центральна жилка та черешок однопучкові. Це засвідчило, що діагностичними рисами будови пагона стали тип і локалізація ефіроолійних вмістищ, тип ксилеми, характер розміщення серцевинних променів, а листя – відсутність опушення, тип листкової пластинки, характер розміщення продихів. Своевременной задачей фармации является продолжение исследований популярного лекарственного растительного сырья – лавра благородного – для коррекции аспектов его применения. С целью установления диагностических микроскопических черт изучено анатомическое строение побегов и листьев лавра благородного с использованием известных микротехнических методик. Установлено, что побеги имели рассеянно-сосудистый тип ксилемы с частыми однорядными сердцевинными лучами, в флоэмной части расположены эфирномасличные вместилища, лист гипостоматический, дорзивентрального типа строения, эпидерма с частыми устьицами аномоцитного типа, центральная жилка и черешок однопучковые. Это свидетельствовало, что диагностическими чертами строения побега являются тип и локализация эфирномасличных вместилищ, тип ксилемы, характер расположения сердцевинных лучей, а листьев – отсутствие опушения, тип листовой пластинки, характер расположения устьиц. Aim. The urgent task of contemporary pharmacy is the continuation of studies of popular medicinal plants’ raw materials, for example, laurel, for further adjustment of its application. To establish diagnostic microscopic features the anatomic structure of laurel shoots and leaves has been studied using well-known micro technical techniques. Methods and results. It has been established that shoots had absently vascular type of xylem with frequent single-row pith rays, and etheric oil receptacles are located in phloem part, the leaf is hypostomatic with dorsoventral type of structure, an epidermis is with frequent stoma of anomocytic type, the main vein and petiole are single fascicular. Conclusion. This shows that diagnostic features of shoot structure are the type and the localization of the etheric oil receptacles, the type of the xylem, the localization features of the pith rays, leaf – the absence of pubescence, the type of leaf blade, the localization features of stoma.
Микроскопические признаки сырья лавра благородного
Microscopic features of raw materials of Laurus nobilis L.
Keywords: лавр; мікроскопічні ознаки; пагони рослин; листя рослин; лавр; микроскопические признаки; побеги растений; лист растений; laurus; microscopic features; plant shoots; plant leaves